José Rafael (2) - Parròquia de La Santíssima Trinitat i Sant Josep de Les Ventes - LA POBLA DE VALLBONA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 122)

Localització Tercer cos del campanar.
Diàmetre 47
Altura del bronze 37
Vora 5
Pes real 40
FonedorPALACIOS, PEDRO
Any fosa 1887
Descripció Al terç de la campana trobem el seu nom: "JOSE RAFAEL". Al mig es localitza la resta de les inscripcions: "INRI.", situada dins una filigrana, i baix d'aquesta la marca del fonedor i l'any de fosa de la campana: "CONSTRUCTOR / PEDRO PALACIOS / AÑO 1887 .". En el sentit oposat i damunt la creu reparteix la filigrana "INRI.". Aquestes lletres són les inicials de "IESVS NAZARENVS REX IVDAEORVM", cartell que segons els Evangelis Pilat va col·locar sobre la Creu i que podem traduir com: "JESÚS NATZARÈ EL REI DELS JUEUS".
Espatlla (H) (garlanda de triangles decorats)
Terç (T) (2 cordons)
(sanefa amb decorada amb motius vegetals)
(06) (inscripció) "JOSE RAFAEL"
(2 cordons)
(filigrana amb inscripció)
Mig (M) (00) "INRI" (Creu amb decoracions vegetals) (Relleu de la Mare de Déu al Peu de la Creu)
(02) (palmera)
(06) (Cartell amb inscripció) "INRI." (marca del fonedor) "CONSTRUCTOR / PEDRO PALACIOS" / "AÑO 1887."
(10) (palmera)
Mig peu (MP) (4 cordons)
(garlanda de triangles)
Peu (sanefa amb decoracions vegetals)
Truja Fusta 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA.
Estat original Estava ubicada a una de les finestres de l'espadanya que tenia l'antiga església. Disposava de truja de fusta.
Estat anterior Entre els anys 1961 i 1993 va estar ubicada a una de les finestres de la nova Sala de les Campanes. Disposava de truja de ferro de la foneria Manclús i cigonyal per voltejar-la des dels peus de la torre.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, ubicada a un dels arcs del primer tram del tercer cos de la torre. Compta amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i batall lligat i reforçat amb cable de seguretat. Està mecanitzada amb motor d'impulsos.
Mecanismes de toc Motor d'impulsos (09)
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1886 pel fonedor Pedro Palacios, veí de Les Ventes. Després de beneïda va quedar ubicada a l'espadanya. L'any 1961 va ser pujada al nou campanar, al mateix temps que es canviava la truja de fusta per altra de ferro de la foneria Manclús. Entorn a 1993 es va badar, sent baixada del campanar i guardada a l'antic Baptisteri de la Parròquia. El 8 de maig de 2008 es traslladada junt a la campana major als tallers de 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA per ser netejada i posteriorment va ser soldada en Alemanya. De nou torna al campanar junt a la campana Maria del Rosari en 2009, quedant ubicada en el remat del campanar. La truja de fusta ha estat sufragada per el Col·legi diocesà Sant Rafael, que pertany a la parròquia.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (28-09-1993)
 • 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA S. L. (14-04-2008)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (25-11-2009)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 05-06-2016
23 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 24-09-2021
  Convertir a PDF