Sant Josep (4) - Parròquia de La Santíssima Trinitat i Sant Josep de Les Ventes - LA POBLA DE VALLBONA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 147)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 71
Altura del bronze 63
Vora 8
Pes aproximat 207
FonedorPORTILLA, HERMANOS (GAJANO)
Any fosa 1993
Descripció Al terç trovem la següent inscripció: "# VIVA SAN JOSE #". Aquesta exclamacióa més de fer referència a l'advocació a la qual está dedicada la campana està molt arrelada a la parròquia per influència de rector D. Joaquín Barberá, que era gran devot de Sant Josep i va disposar a la façana principal aquesta inscripció. Al mig continua amb la marca de fàbrica: "HNOS / PORTILLA / GAJANO / CANTABRIA" i la firma autogràfa del fonedor: "Abel Portilla / me Fecit 93". Junt aquesta continua amb el nom dels donants, el del rector i l'any de fundició: "DONACION CORO PARROQUIAL / VICENTE CLIMENT FERRER CURA PARROCO / AÑO 1993".
Terç (T) (2 cordons)
(06) "# VIVA SAN JOSE #"
(2 cordons) (Marca autògrafa del fonedor) Abel Portilla / me fecit / 93 (marca de fonedor) hnos / Portilla / GAJANO / CANTABRIA
Mig (M) (00) (Creu de calvari, acompanyada de dues creus menors)
(03) (marca de fàbrica) "HNOS / PORTILLA / GAJANO / CANTABRIA" i la firma autogràfa del fonedor: "Abel Portilla / me Fecit 93"
(06) (Sant Josep) "DONACION CORO PARROQUIAL / VICENTE CLIMENT FERRER CURA PARROCO / AÑO 1993"
(09) (Símbols de la Passió)
Mig peu (MP) (2 cordons)
(cenefa amb decoracions vegetals)
(2 cordons)
Peu (cordó gruix)
Tocs actuals de campanes Els tocs són exclusivament automátics.
Truja Fusta 2001 Técnica y Artesanía.
Estat anterior Es trobava en regular estat de conservació, amb truja de ferro i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall. Comptava amb un batall de canya de fusta i una gran bola, lligat i repretat. La debilitat dels eixos, que descansaven fora del mur i el fet de que estaven poc clavats al seu interior, han comportaren la paralització de la campana pel risc de caiguda i sols es repicava.
Intervencions Aquesta és una de les tres campanes que formen el conjunt fet en 1992 i que suposava una de les actuacions pendents de realitzar a la torre des de la seua construcció. Sent rector D. Vicent CLIMENT es va encarregar a la fundició Hnos. PORTILLA de Gajano (Cantabria), encarregant-se la mateixa empresa de la seua instal·lació a la torre. El problema amb els eixos ha comportat la paralització del volteig a finals de 2013
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (02-02-1994)
 • 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA S. L. (14-04-2008)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (17-03-2014)
Editor LLOP i BAYO, Francesc
Actualització 29-09-2016
13 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 24-09-2021
  Convertir a PDF