Mare de Déu del Rosari (6) - Parròquia de La Santíssima Trinitat i Sant Josep de Les Ventes - LA POBLA DE VALLBONA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 149)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 100
Altura del bronze 86
Vora 1
Pes real 620
FonedorPORTILLA, HERMANOS (GAJANO)
Any fosa 1993
Descripció La campana compta amb aquesta inscripció al terç amb abreviatures: "NTRA. SRA. DEL ROSARIO, PATRONA CANONICA"; que completa seria: "NUESTRA SEÑORA DEL ROSARIO PATRONA CANONICA". En ella trobem l'advocació a la que està dedica, la Mare de Déu del Rosari. Aquesta está completada pel títol: "PATRONA CANONICA"; que fa referència a la declaració de la Mare de Déu del Rosari com a Patrona Canónica de Les Ventes el 31 d'agost de 1962 per Sant Joan XXIII. Al mig trobem aquesta inscripció: "DONACION POPULAR FELIGRESES / VICENTE CLIMENT FERRER CURA PARROCO". En ella indica en primer lloc que es va fondre per suscripció popular dels veïns i en segon el nom del rector que estava al front de la parròquia quan es va fer i que a més les va encarregar.
Terç (T) NTRA. SRA. DEL ROSARIO, PATRONA CANONICA / DONACION POPULAR FELIGRESES / VICENTE CLIMENT FERRER, CURA PARROCO T. C. - 13 / AÑO 1993 (Marca autògrafa del fonedor) Abel Portilla / me fecit / 93 (marca de fonedor) hnos / Portilla / GAJANO / CANTABRIA
Tocs actuals de campanes Repica i volteja automàticament. Toca les Hores de dia i sense repetició.
Truja Truja de fusta de 2001 Técnica y Artesanía.
Mecanismes de toc (03) ballesta, (09) motor d'impulsos i eletromall.
Intervencions El 7 d'octubre de 2007 es trenca el batall, fet que motivà el inici de la restauració del conjunt de les campanes. El dia 8 de maig es baixa la campana, tornant el dia 15 del mateix mes a la torre. Treballs fets per 2001 tya
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (02-02-1994)
 • LLOP i BAYO, Francesc (14-05-2008)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 07-01-2015
28 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 24-09-2021
  Convertir a PDF