Santíssim Sagrament (desapareguda) - Parròquia de Santa Anna - BENIMARFULL (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 16821)
Diàmetre (en cm) 76
Pes aproximat (en quilos) 254
FonedorPALLÉS, YSIDRO
Any fosa 1863
Descripció La descripció que el rector de Benimarfull ofereix al Libro de las cosas mas notables de las Iglesias de Benimarfull y Benillup ens permet conèixer les inscripcions i els elements iconogràfics d'aquesta campana: "BENIMARFULL CONSAGRA ESTA MEMORIA AL SSMO SACRAMENTO, SEA TESTIMONIO DE RELIGIOSIDAD A LOS SIGLOS FUTUROS EN EL SEGUNDO CENTENAR DE LA RESERVACION EN ESTA IGLESIA DIA 25 DE JULIO DE 1863". Aquesta era una inscripció de tipus commemoratiu perquè la campana es va fondre amb motiu dels dos-cents anys de la reserva del Santíssim Sacrament a la nova església del poble, fet que va tenir lloc en 25 de juliol de 1663 i del qual es celebraven cent anys quan es va fondre.

El rector continua la descripció de la campana amb els elements iconogràfics: "Además, que á la parte exterior de la torre se colocara una cruz y a la parte, que mira al interior se colocara un veril". El fabricante de Barcelona admitió el pedido y no solo cumplio al pie de la letra si que ademas coloco á la parte izquierza de la campana la imagen del patriarca S. José y a la derecha la imagen de la Purisima Concepción, por llamarse el Sr. Cura Jose Maria".
Intervencions L'any 1863 la localitat es va preparar per celebrar el segon centenari de la reserva del Santíssim a l'església parroquial de Santa Anna i amb aquesta finalitat es va celebrar una reunió a la casa abadia. Tot i que la primera idea era erigir un monument commemoratiu, va tenir major acceptació la de fondre una campana nova de major pes que la resta del conjunt atès que a la torre hi havia una finestra buida des que s'havia construït a principis de segle el nou campanar. El rector va contactar amb coneguts que tenia a Barcelona i es va decidir encarregar el projecte a Ysidor Pallés, un dels primers fonedors industrials. El rector continua el detallat relat amb la descripció de la visita del mestre major de Planes que amb un bombardí va obtenir la nota musical de les campanes existents i la nota que devia tenir la campana nova. Així, segons aquest mestre, la tercera del conjunt tenia un Fa i la major (abans de fondre la nova) un La.

La campana nova es va encarregar amb nota Do i un pes aproximat de 20@ aproximades i una volta fosa es va transportar amb vaixell des de Barcelona fins al port de València. El següent viatge el va fer entre aquesta i la ciutat de Xàtiva, on va arribar en ferrocarril. Per últim, la transportaren amb carro fins al poble, on va arribar el dia 26 de juliol de vesprada, després de la processó dels Sants Joan i Pau, patrons del poble. Es va rebre amb un vol de campanes i es tocaren per primera volta les oracions amb ella (l'àngelus). La campana va quedar dipositada al taller del fuster Salvador Cháfer qui estaria encarregat de fabricar la truja de fusta i muntar-la.

El diumenge 19 de juliol del mateix any es va celebrar l'acte de benedicció d'aquesta campana i la refosa del tiplet. El rector, revestit amb capa pluvial i assistit pel rector d'Alcosser, va procedir a la benedicció de les dos campanes que estaven situades als peus de la torre. Seguidament es pujaren a la torre o quedaren instal·lades. El dia 24 de juliol de 1863, vespra del segon centenar de la reserva es va estrenar la campana.

Es desconeix el final d'aquesta campana, no obstant això podria ser que desaparegués durant la Guerra Civil (1936-1939) amb la resta de campanes de la torre. Curiosament, cent anys després d'aquests esdeveniments també es va fondre una campana nova als tallers dels Roses d'Atzeneta d'Albaida i que és l'actual campana major del poble.
Notes El diàmetre és aproximat basant-nos en el pes oferit a la descripció de la seua fosa. Exactament aquest era de: "22@ 11 libras 18 onzas"

Autors de la documentació

  • ALEPUZ CHELET, Joan [Estudi de la campana a partir de la documentació de l'arxiu parroquial] (15-04-2020)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 15-04-2020
Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 06-05-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 37 Visitants: 37 Usuaris: 0