Cristòfol (3) - Parròquia de Sant Cristòfol Màrtir - PICASSENT (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1704)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 90
Altura del bronze 73
Vora 9
Pes aproximat 422
FonedorROSES SOLER, JUAN BAUTISTA
Any fosa 1940
Descripció Compta amb la següent inscripció al terç, repartida entre dos nivells: "# CRISTOBAL # A EXPENSAS DE VICENTE TARAZONA LOZA Y PRIMITIVA SANCHIZ / AGUADO # SIENDO CURA DOR. D. VICENTE BAUSET". En ella indica en primer lloc el seu nom i seguidament el dels donants. També inclou el del rector del moment en que es va fondre. Al mig trobem la marca de fàbrica envoltant l'Escut Nacional: "JUAN BTA ROSES FUNDICIONS CAMPANAS / ADZANETA / PVCIA VALENCIA". Finalment al mig peu està la següent data, possiblement la de la benedicció, i el nom del poble: "# 8 DE SEPTIEMBRE 1940 PICASENT #".

El conjunt de les inscripcions es habitual del moment en que va ser fosa la campana. El fet més significatiu es el d'indicar el nom del poble. El fet d'indicar el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble, per poder-les recuperar si es repetia aquesta situació.
Espatlla (H) (sanefa de triangles decorats)
Terç (T) (cordó)
"# CRISTOBAL * A EXPENSAS DE VICENTE TARAZONA LOZA Y PRIMITIVA SANCHIZ *"
(cordó)
"AGUADO * SIENDO CURA DOR. D. VICENTE BAUSET"
(cordó)
Mig (M) (00) (Creu amb estrel·les i àngels)
(03) (creu amb volutes)
(06) (escut d'Espanya envoltat per la marca de fàbrica) "JUAN BTA ROSES FUNDICIONS CAMPANAS / ADZANETA / PVCIA VALENCIA"
(09) (Salvador Eucarístic)
Mig peu (MP) (02) (04) (08) (10) (Arma Christi amb angelets)
(2 cordons)
"# 8 DE SEPTIEMBRE 1940 PICASENT #"
(2 cordons)
Peu (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Segurament es repicaria des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall. Voltejava des de la mateixa Sala de les Campanes.
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Fusta 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA.
Estat original Disposava de truja de fusta, de perfil semblant al de les campanes de l'Ermita de Vallivana i instal·lada quan va ser fosa la campana. Comptaria, a més, amb una llarga corda unida al batall per repicar-la des dels peus de la torre.
Estat anterior La campana tenia una truja ferro Roses desproporcionadament xicoteta, un motor de vol continu i un electromall. L'electromall era posterior a la mecanització dels anys 60, ja que es va instal·lar un trifàsic en eixe moment.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la Sala de les Campanes. Compta amb truja de fusta i està mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. A més disposa de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) Motor de vol per impuls i electromall monofàsic.
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1940 als tallers de la foneria que Juan Bautista Roses tenia oberta a Atzeneta d'Albaida. Després de ser beneïda es va pujar al campanar, quedant ubicada a la mateixa finestra que ocupa actualment. Germán Roses, fill del fonedor, la va mecanitzar a la dècada dels anys 60 del segle XX, canviant la truja de fusta original per altra de ferro i instal·lant un motor de vol continu i possiblement també un electromall trifàsic, que abans de la restauració ja havia estat canviat per altre monofàsic. Va ser restaurada entre el 19 de juliol i el 3 de setembre de 2012, per 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA. El bronze va ser netejat per dins i fora, canviant la truja de ferro de la campana per altra nova de fusta de perfil tradicional valencià. A més es va renovar la mecanització amb un motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació és tradicional i ha de ser conservada, per mantenir els valors acústics i tècnics de l'instrument. Qualsevol mecanització ha de reproduir els tocs tradicionals i no impedir els tocs manuals.
Notes

Autors de la documentació

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi [Tesi doctoral] (1997)
 • ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc (02-12-2006)
 • SARRIÓ ANDRÉS, Pau [Documentació de la campana restaurada] (03-09-2012)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 21-08-2016
37 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 24-09-2021
  Convertir a PDF