Puríssima, la mitjana (3) - Parròquia de l'Assumpció de la Mare de Déu - VISTABELLA DEL MAESTRAT (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1792)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 105
Altura del bronze 75
Vora 10
Pes aproximat 670
FonedorROSES SOLER, VICENTE DOMINGO (VALÈNCIA)
Any fosa 1917
Descripció La campana presenta abundants sanefes i garlandes per tota la seua superfície exterior. Així, a l'espatlla té una garlanda amb corones i motius vegetals. Al terç disposa d'una sanefa amb motius que fan ziga-zaga i vegetals, així com una garlanda amb motius vegetals. Entre cordons hi han dos flors i s'adverteix una inscripció esborrada. Seguidament, té aquestes inscripcions al mig: "PURISIMA CONCEPCION / AÑO ✱ 1917 / (Padrinos) EXMO Sr. D. RAMÓN SALVADOR Y SU Sra. DA. ROSA MONFERRER. Entre la inscripció que indica l'advocació a la qual està dedicada i l'any de fosa hi ha un monograma de Maria. Seguidament està la marca de fàbrica: "VALENCIA / FUNDICIÓN DE CAMPANAS DE VICENTE DOMINGO ROSES / CANO TRANSITS JUNTO CTRA MADRID". A continuació, hi ha un crucifix i el nom de l'alcalde del moment: "ALCALDE D. JUAN PONS". També al mig disposa d'un anagrama de Jesús i un querubí. Finalment, al mig peu, té una garlanda amb flors i una sanefa amb motius vegetals.
Espatlla (H) (garlanda amb corones i motius vegetals)
Terç (T) (cordó)
(sanefa amb ziga-zaga i motius vegetals)
(cordó
(06) (dos flors) (inscripció esborrada)
(2 cordons)
(garlanda amb motius vegetals)
Mig (M) (00) "PURISIMA CONCEPCION / (monograma de Maria) / "AÑO ✱ 1917" / (Padrinos) EXMO Sr. D. RAMÓN SALVADOR Y SU Sra. DA. ROSA MONFERRER
(03) (marca de fàbrica) "VALENCIA / FUNDICIÓN DE CAMPANAS DE VICENTE DOMINGO ROSES / CANO TRANSITS JUNTO CTRA MADRID"
(06) "ALCALDE" / (crucifix) / "D. JUAN PONS"
(09) (anagrama de Jesús) / (querubí)
(sanefa amb àngels i motius vegetals)
Mig peu (MP) (2 cordons)
(sanefa amb flors)
(2 cordons)
(garlanda amb motius vegetals)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes La instal·lació de la campana permet tant el volteig com el repic, per tant es tocaria amb aquestes tècniques en solitari i de forma conjunta amb la resta de campanes.
Tocs actuals de campanes No es toca.
Truja Fusta antiga de perfil tradicional local.
Estat actual Bon estat, a repasar. Fa molt de temps que no es volteja. Batall antic amb soquet. La campana conserva la instal·lació tradicional amb una truja de fusta de perfil tradicional local. L'estat de conservació de la truja és regular pel pas del temps i l'acció dels agents climàtics. Presenta un batall lligat i dotat amb soquet.
Mecanismes de toc Cap, no té corda al batall.
Propostes Tal com s'ha indicat a l'apartat de la conservació, la instal·lació és tradicional i per tant té un gran valor patrimonial. En cas d'intervenció cal primar la seua conservació i restauració respectant tots els valors del conjunt. Sols s'admetrà el canvi parcial o total de la truja si els elements que la conformen no asseguren l'estabilitat del conjunt i sempre les parts canviades han de seguir el perfil de les originals.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé d'Interés Cultural). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (24-05-1998)
 • LLOP i BAYO, Francesc (13-07-2002)
 • ROMERO BALAGUER, Luis Antonio (07-12-2017)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; MARTÍNEZ TAMARIT, Pau [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (08-08-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 12-08-2020
28 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 13-06-2021
  Convertir a PDF