Sant Pere, el Tilinguet (0) - S. Pere - XODOS (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1814)

Localització Espadanya a la façana
Diàmetre 40
Pes aproximat 37
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1942
Descripció La campana té unes anses simples. Al terç disposa de dos grups de dos cordons i indica l'advocació a la qual està dedicada la campana: "✱ ✱ SAN PEDRO ✱". Aquesta està incisa i va ser afegida quan ja estava fosa la campana. Al mig trobem una creu, l'àguila de Sant Joan, l'anagrama de Jesús i la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)". Al mig peu hi ha altres dos grups de dos cordons i a més està la data de fosa: "✱ ✱ AÑO 1942 ✱". Finalment, té al mig peu dos cordons.
Terç (T) (2 cordons)
(00) "✱ ✱ SAN PEDRO ✱"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (marca de fàbrica) "ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)"
(06) (Anagrama de Jesús)
(09) (Àguila de Sant Joan)
Mig peu (MP) (2 cordons)
(06) "✱ ✱ AÑO 1942 ✱"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es voltejava manualment per mitjà d'una llarga corda unida al cigonyal que tenia la truja de fusta.
Tocs actuals de campanes Volteig automàtic.
Truja Ferro
Estat anterior L'any 1995 es va documentar l'estat de la campana previ a la mecanització: disposava de truja de fusta, en regular estat de conservació, i estava dotada d'un cigonyal per voltejar-la manualment des del temple parroquial.
Estat actual Es troba en regular estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de l'espadanya. Té truja de ferro i està mecanitzada amb un motor de vol continu. El batall és de tipus pessigat i no té cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) (motor de vol continu)
Intervencions Va ser fosa l'any 1942 als tallers de la foneria Hermanos Roses de Silla (València) i ubicada a l'espadanya que hi ha a la part superior de l'església parroquial. La truja i la resta d'accessoris per al toc es confeccionaren al mateix temps. Amb posterioritat a 1995 la campana va ser mecanitzada, alterant la instal·lació tradicional. Es va fabricar una truja nova de ferro, semblant a les del santuari de San Bartolomé de Villahermosa del Río i es va mecanitzar amb motor de vol continu.
Propostes La campana deu recuperar la instal·lació tradicional, per tant, recomanem restaurar-la. És fonamental que la restauració elimine la truja de ferro actual i que aquesta es canvie per altra de fusta de perfil tradicional. El motor de volteig continu es deu canviar per altre d'impuls que imite la forma tradicional de tocar.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals
Notes No hi ha accès directe, sen va a la cuberta per una finestra del campanar, pèro han llevat l´escala per a poder desprès eixir, impossible sense mitjans extraordinaris.Sembla un tiplet antic, quasi segur que a protegir.Al terme d´aquesta població hi ha una ermita en una campaneta, que en el moment de la nostra visita, no es trobava en el seu lloc per estar restaurant-la. (Nota de F. Xavier).

Els mitjans fotogràfics actuals (2018) han permés documentar-la amb certa fiabilitat. (Nota de J. Alepuz)

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier [Primera documentació] (15-05-1998)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (28-04-2018)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; SOLSONA PALAZÓN, Pablo [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (24-10-2021)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 26-10-2021
16 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 27-03-2023
  Convertir a PDF