Campaneta gòtica (0) - Parròquia dels Sants Joans - FAURA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 18243)

Localització Temple parroquial
Diàmetre 15
Altura del bronze 14
Vora 3
Pes aproximat 2
Any fosa 1400ca
Descripció La campana és molt senzilla i té anses simples, dos cordons al terç i al mig peu un grup de tres, el central dels quals és més gruix. La peça és de tosca factura i està molt bruta, però podria tractar-se d'una important campaneta, la fosa de la qual estaria entre els segles XV i principis del XVII. L'ansa batallera no és l'original.
Terç (T) (cordó)
(cordó)
Mig peu (MP) (3 cordons, el central més gruix)
Tocs tradicionals de campanes Pel tipus de batall que té sembla que durant un temps es va fer servir de forma sols repicada, possiblement de campana d'eixida a missa.
Tocs actuals de campanes No es toca.
Estat actual La peça està guardada al temple parroquial i fora d'ús.
Propostes És imprescindible fer valdre aquesta peça. Per fer-ho caldria portar a terme en primer lloc una neteja d'aquesta, com a mínim superficial, als tallers d'una empresa especialitzada. Aquesta neteja podria mantenir la pàtina de la campana. Seguidament, caldria valorar-la, destacant el seu valor patrimonial i situant-la a un lloc destacat a l'església on fora possible admirar-la i conservar-la al mateix temps. Es podria ubicar en una vitrina per conservar-la i per motius de seguretat, destacant amb una cartel·la la importància de la peça.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per declarar-la Bé d'Interés Cultural. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (16-10-2021)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 17-10-2021
25 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 05-12-2021
  Convertir a PDF