Sacrament (3) - Parròquia de Sant Pere Màrtir - COSTUR (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1828)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 72
Altura del bronze 55
Vora 8
Pes aproximat 216
FonedorDENCAUSSE ROUSSE, JUAN
Any fosa 1895
Descripció La campana té sis anses decorades amb motius antropomorfs. Seguidament hi ha dos sanefes al ter, separades per cordons. La superior té motius vegetals i la inferior combina penjolls, flors i àngels. Al mig presenta una custòdia i la marca de fàbrica: "JUAN/ DENCAUSSE/ BARCELONA". Baix d'aquesta està l'any de fosa: "1895". Finalment, té al mig peu altra garlanda amb motius vegetals.
Anses Sis anses amb decoracions antropomorfes i la central.
Espatlla (H) (4 cordons)
Terç (T) (garlanda amb motius vegetals)
(2 cordons)
(garlanda amb penjolls, flors i àngels)
Mig (M) (00) (custòdia)
(06) (marca de fàbrica) "JUAN/ DENCAUSSE/ BARCELONA" / "1895"
Mig peu (MP) (4 cordons)
(00) "SACRAMENTO"
Peu (sanefa amb motius vegetals)
Tocs tradicionals de campanes Repic manual de la campana des dels peus de la torre per mitjà d'una corda unida al batall i volteig des de la sala de les campanes. Tocs horaris.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Fusta 2001 Técnica y Artesanía
Estat original La campana estava instal·lada amb una truja de fusta de perfil tradicional local, molt semblant al de les campanes de la veïna localitat de Les Useres. La truja encara es conserva als peus de la torre, així com part dels ferratges.
Estat anterior L'any 1998 estava instal·lada amb truja de ferro de la foneria Manclús i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall trifàsic. Tenia un batall lligat.
Estat actual L'estat de conservació de la campana és bo. Està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta de perfil valencià i mecanitzada amb motor d'impuls i elecromall monofàsic. Disposa de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) motor d'impuls i electromall monofàsic
Intervencions L'any 2019 es va restaurar per 2001 Técnica y Artesanía amb les aportacions econòmiques de la parròquia i l'ajuntament. Amb la campana de Sant Pere la baixaren de la torre i netejaren per dins i per fora. La truja es canvià per una nova de fusta i la mecanitzaren amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament només pot ser soldada. Pot ser reemplaçada per altra campana.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier [Primera presa de dades] (26-04-1998)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; ABARCA LLOPIS, Javier; MARTÍNEZ TAMARIT, Pau [Documentació de la campana restaurada] (24-10-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 09-01-2021
16 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  : 02-07-2022
  Convertir a PDF