Santa Bàrbera (3) - Parròquia de la Santíssima Sang - BENIDOLEIG (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2028)
Localització Sala de les campanes
Diàmetre 86
Altura del bronze 70
Vora 9
Pes aproximat 368
FonedorROSES, HIJOS DE VICENTE
Any fosa 1926
Descripció La campana té sis anses decorades amb querubins. Seguidament, al terç, hi ha tres cordons, entre els quals està la inscripció que indica l'advocació de la campana i l'any de fosa: "SANTA BARBARA AÑO 1926". Al mig hi ha una creu de calvari i la marca de fàbrica: "HIJOS DE VICENTE ROSES ADZANETA VALENCIA".
Anses (Anses decorades amb querubins)
Terç (T) (cordón)
(09) "SANTA BARBARA AÑO 1926"
(cordó)
(cordó)
Mig (M) (00) (creu de calvari)
(06) (marca de fàbrica) "HIJOS DE VICENTE ROSES ADZANETA VALENCIA"
Mig peu (MP) (4 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic manual des dels peus de la torre per mitjà d'una corda unida al batall i volteig des de la sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic. Toca els quarts.
Truja En l´actualitat truja de ferro de Manclús,moderna . Presentava la instal.lació original ,
Estat original L'any 1994, durant la primera presa de dades, es va documentar la instal·lació tradicional de la campana amb una truja de fusta de perfil tradicional i lleugerament diferent del tradicional valencià.
Estat actual L'estat de conservació de la campana és regular. Està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de ferro de la foneria Manclús i està mecanitzada amb motor de vol continu i electromall monofàsic.
Mecanismes de toc (03) motor de vol continu i electromall monofàsic.
Intervencions Durant la dècada dels 80 del segle XX la mecanitzaren amb electromall trifàsic. Després de 1994 destruïren la instal·lació tradicional amb el canvi de la truja de fusta tradicional per una nova de ferro i la mecanitzaren amb motor de vol continu. Els treballs els va fer Industrias Manclús. L'electromall trifàsic es canvià posteriorment per un monofàsic.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional local, es a dir, idèntic al documentat en 1994. Igualment cal canviar el motor de vol continu per un d'impuls.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament només pot ser soldada. Pot ser reemplaçada per altra campana.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Xavier (06-07-1994)
 • 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA S. L. (04-10-2002)
 • Campaners de Sagra (19-05-2008)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (16-10-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 22-10-2020
15 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 25-02-2021
  Convertir a PDF