Santíssima Sang (4) - Parròquia de la Santíssima Sang - BENIDOLEIG (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2029)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 101
Altura del bronze 85
Vora 10
Pes aproximat 597
FonedorROSES E HIJOS, VICENTE
Any fosa 1897
Descripció La campana té tres cordons al terç, entre els quals es situen diversos triangles decorats que conformen unes garlandes. També apareix esta inscripció: "SANTISIMA SANGRE AÑO 1897". Al mig té una creu de calvari, dos motius decoratius i esta inscripció, rodejada per una sanefa de triangles decorats: "NOS HIZO / VICENTE / ROSAS / E HIJOS / DE ADZANETA". El plural "NOS" indica que es va fondre amb diverses campanes (dos), fet confirmat per les fonts documentals.
Terç (T) (triangles decorats)
(cordó)
(triangles decorats i intercalats amb les paraules) "SANTISIMA SANGRE AÑO 1897"
(cordó)
(triangles decorats)
(cordó)
(triangles decorats)
Mig (M) (4 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic manual des dels peus de la torre per mitjà d'una corda unida al batall i volteig des de la sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic. Toca les hores.
Truja Ferro Roses Atzeneta
Estat original La campana estava instal·lada amb truja de fusta de perfil tradicional local, segurament semblant a la que tenia la campana de Santa Bàrbera, documentada en 1994. També disposaria d'una corda al batall per a repicar-la manualment des dels peus de la torre i una maça horària exterior.
Estat anterior L'any 1994 estava mecanitzada amb electromall trifàsic, situat a un lateral (06).
Estat actual L'estat de conservació de la campana és regular. Està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de ferro de la foneria Roses i està mecanitzada amb motor de vol continu i electromall monofàsic.
Mecanismes de toc (09) motor de vol continu i electromall monofàsic
Intervencions Durant la segona meitat del segle XX canviaren la truja de fusta de la campana per una nova de ferro, treball fet per la foneria Roses d'Atzeneta. També es mecanitzà la campana amb motor de vol continu i electromall trifàsic. Posteriorment es va canviar l'electromall per un monofàsic.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional, igual al documentat en 1994 a la campana de Santa Bàrbera. Igualment cal canviar el motor de vol continu per un d'impuls.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals
Notes

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (06-07-1994)
 • 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA S. L. (04-10-2002)
 • Campaners de Sagra (19-05-2008)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (16-10-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 22-10-2020
19 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  : 25-06-2022
  Convertir a PDF