Maria del Remei i Sants Bertomeu i Bonifaci (6) - Parròquia de Sant Bertomeu - PETRER (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2339)

Localització Torre esquerra
Diàmetre (en cm) 105
Altura del bronze 82
Vora 10
Pes aproximat (en quilos) 670
FonedorROSES, PASCUAL
Any fosa 1784
Descripció Compta al terç amb la següent inscripció en llatí i espanyol: "MARIA DEL REMEDIO S BARTOME AP. S BONIFACIO ORATEPRONOBIS", que correctament escrita seria: "MARIA DEL ROSARIO SAN BARTOLOME SAN BONIFACIO ORATE PRO NOBIS", afegint a les advocacions de la campana la aclamació "PREGEU PER NOSALTRES". Aquesta és característica de la Litaniae Sanctorum, cantada en algunes celebracions de l'Església per conseguir la protecció dels Sants i característica de les campanes del segle XVIII. Al mig trobem el nom de les autoritats de Petrer en 1784, fet que pareix indicar que el Ajuntament va sufragar les despeses de fer la campana: ""JOSEFBROTONS / YBROTONSALCA / LDE#REGIDORES / JOSEFPAIADEF / ANCISCO#ANT / ONIOCORTESYC / OLOMER#BAUTIS / TAPLANELLES # / CRISTOVALRICOSI / NDICO#VICENTE / TORTOSAYPOVEDA / ESCRIVANOAÑO 1784", que correctament escrita seria: "JOSEP BROTONS Y BROTONS ALCALDE # REGIDORES JOSE PAIADE FRANCISCO ANTONIO CORTES Y COLOMER # BAUTISTA PLANELLES # CRISTOBAL RICO SINDICO # VICENTE TORTOSA Y POVEDA ESCRIVANO AÑO 1784". Finalment al mig peu: "ME HIZOEN PETREL PASQUAL ROESEN CASA DE JVANQUIN AMAT#", que correctament escrita seria: "ME HIZO EN PETRER PASCUAL ROSES EN CASA DE JOAQUIN AMAT". Aquesta inscripció es atípica en per al segle XVIII ja que junt al fonedor indica el nom del poble i a més el lloc concret con va ser fosa.
Anses Anses amb decoracions humanes
Espatlla (H) (2 cordons)
(garlanda de triangles)
Terç (T) (cordó)
(cenefa amb rocalla)
(cordó)
"MARIA DEL REMEDIO S BARTOME AP. S BONIFACIO ORATEPRONOBIS"
(cordó)
(cenefa amb rocalla)
(cordó)
(garlanda de triangles)
Mig (M) (garlanda de triangles)
(cordó)
(cenefa amb rocalla)
(cordó)
(garlanda de triangles)
(00) (envoltada de decoracions vegetals) "JOSEFBROTONS / YDROTONSALCA / LDE#REGIDORES / JOSEFPAIADEF / ANCISCO#ANT / ONIOCORTESYC / OLOMER#BAUTIS / TAPLANELLES # / CRISTOVALRICOSI / NDICO#VICENTE / TORTOSAYPOVEDA / ESCRIVANOAÑO 1784"
(03) (Custòdia)
(06) (Creu patriarcal amb pedestal i dos animals que semblen granotes)
(cordó)
Mig peu (MP) (cordó)
(00) "ME HIZOEN PETREL PASQUAL ROESEN CASA DE JVANQUIN AMAT#"
(2 cordons)
Peu (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Vols des de la mateixa Sala de les Campanes i segurament repics també des d'aquesta.
Tocs actuals de campanes Vols i repics automàtics.
Truja Ferro Manclús
Estat original Suposem que la campana comptaria amb una truja de fusta de similars formes a l'altra campana de Pasqual Roses de la mateixa torre, així com una ballesta per al seu toc.
Estat actual Està en un regular estat de conservació amb truja de ferro i molt bruta. Compta amb motor de vol continu i electromall per al seu toc automàtic a més de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat. La batallera original ha estat substituida per una atornillada.

El conjunt deuria ser restaurat per recuperar la truja de fusta, seguint aquesta el model de l'antra campana que encara la conserva i substituir el actual motor de vol continu per un altre d'impulsos que imitara els tocs tradicionals i facilitara els manuals.
Mecanismes de toc (09) motor de vol continu, electromall
Intervencions L'any 1784 va ser fosa per Pasqual Roses a la propia localitat. Les inscripcions de la campana resulten un document de gran valor, ja que ens permeten saber el lloc exacte del poble on es va fer: la casa de Joaquín Amat. Segurament seria fosa al corral que aquest tindria a casa. A més ens indica el nom dels membres de l'Ajuntament, segurament perque aquest seria el seu donant. També la dedicació a la Mare de Déu del Remei, Sant Bonifaci i Sant Bertomeu reforça aquesta idea, ja que tradicionalment les festes dels patrons (la Mare de Déu i Sant Bonifaci) i el titular del temple (sant Bertomeu) eren patrocinades per l'Ajuntament.

Salvada de la destrucció de 1936 la Casa Manclús va mecanitzarla a mitjans de segle. Posteriorment Industrias Manclús ha substituït el batall i el martell.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (15-03-1999)
  • ALEPUZ CHELET, Joan (27-12-2013)
  • ALEPUZ CHELET, Joan (19-04-2014)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 16-05-2014
5 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 29-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 69 Visitants: 69 Usuaris: 0