Jesús, Maria i Josep (5) - Parròquia de l'Assumpció de la Mare de Déu - BIAR - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 2345)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 75
Altura del bronze 67
Vora 6
Pes aproximat 244
Any fosa 1767
Descripció Compta amb la següent inscripció al terç que combina llatí i espanyol: "# # # IESVS # MARIA # Y # JOSEPH # ANO # DE # 1767#". Aquesta correctament escrita seria: "IESUS MARIA ET IOSEPH AÑO DE 1767". La traducció d'aquesta seria: "JESÚS MARIA I JOSEP ANY DE 1767". Ens trobem amb una inscripció molt característica del segle XVIII amb la invocació a la Sagrada Família, habitual a les campanes fins entrat el segle XX. Seguidament indica la data en que va ser fosa.
Terç (T) (3 cordons)
"# # # IESVS # MARIA # Y # JOSEPH # ANO # DE # 1767#"
(2 cordons)
Mig (M) (2 cordons)
(Creu amb pedestal)
Mig peu (MP) (4 cordons)
Peu (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es voltejava manualment des de la mateixa Sala de les Campanes. Repicava des dels peus de la torre per mitjà d'una llarga corda unida al batall.
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Fusta Valverde.
Estat original Abans de la mecanització comptava amb truja de fusta, possiblement més antiga que la pròpia campana. Comptava amb una corda al batall per repicar-la des dels peus del campanar.
Estat anterior La documentació efectuada el 01-12-1998 va documentar l'estat de la campana previ a la restauració. Aquesta estava instal·lada amb truja de ferro de Manclús a una de les finestres de la Sala de les Campanes i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall monofàsic. Disposava de batall lligat.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació. Està ubicada a una de les finestres de la Sala de les Campanes amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall monofàsic. Disposa de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat. Presenta una ballesta per al toc manual.
Mecanismes de toc (03) motor d'impuls, (09) electromall monofàsic i ballesta
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1767 per un mestre campaner anònim i després de beneïda es va pujar al campanar. En 1972 aprofitant la refosa de la campana gran es va dotar de truja de ferro i es mecanitzà amb motor de vol continu i electromall trifàsic. L'any 2001 Valverde va baixar la campana per procedir a la restauració. La truja es va canviar per altra de fusta de perfil tradicional valencià i es va netejar el bronze per dins i per fora. Les anses presentaven defectes de fosa, segurament per falta de metall durant la fosa, motiu pel qual es varen reforçar amb una estructura metàl·lica que les envoltava. Finalment la mecanització es va renovar per un motor d'impuls i electromall monofàsic. El batall també es va canviar per altre nou. La restauració es va finançar amb subvenció de la Generalitat Valenciana i la parròquia.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un BIC declarat. En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permet

Autors

 • MARTÍN NOGUERA, F. Xavier [Documentació de l'estat de la campana] (01-12-1998)
 • VALVERDE [Restauració de la campana] (2003)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (14-03-2015)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 20-08-2016
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2019)
  campaners@hotmail.com
  : 17-07-2019
  Convertir a PDF