Del Te Deum (1) - Parròquia del Salvador - COCENTAINA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2375)

Localització Ubicada en la volta superior
Diàmetre 23
Altura del bronze 19
Vora 2
Pes aproximat 7
Any fosa 1475ca
Descripció La campana té una inscripció en llatí i minúscula gòtica: "te deu # te deum laudamus #". El text procedent d'un motle únic o monotip, utilitzat sovint en campanes gòtiques, i retallat per ocupar tot l'espai superior de la campana. Forma part d'un text més llarg: "TE DEUM LAUDAMUS: TE DOMINUM CONFITEMUR. TE AETERNUM PATREM OMNIS TERRA VENERATUR." que es pot traduir com ET LLOEM OH DÉU, ET CONFESSEM SENYOR, A TU PARE ETERN ET VENERA TOTA LA CREACIÓ. El TE DEUM, anomenat a vegades Himne Ambrosià perquè es va associar amb Sant Ambrosi, és un himne tradicional d’alegria i d’acció de gràcies. Es va atribuir primer a Sant Ambrosi, a Sant Agustí o a Sant Hilari, però pareix segur que el seu autor siga Nicetas, bisbe de Remesiana (segle IV). S’utilitza a la conclusió de l’Ofici de Lectures en la Litúrgia de les Hores fora de Quaresma, diàriament en les Octaves de Pasqua i de Nadal, i en les Solemnitats i Festivitats.
La campana té una imatge de la Mare de Déu amb Nen.
Està decorada amb diversos cordons. Cal destacar els tres cordons del medi peu, dels quals el central és més gruix. És una característica de les campanes més antigues, ja que hi havia la creença, encara no contrastada, que aquest reforçament millorava la sonoritat de la peça. Com que desapareix a l'últim terç del XV, permet datar la campana, entre altres motius.
No obstant no figura el nom de l'autor ni la data. Pel volum escàs de la campana es pot deduir que era una campana de senyals, probablement per avisar als campaners de l'inici o l'acabament dels actes que ells havien de senyalar amb els seus tocs.
Terç (T) (Cordó) /
"te deu # te deum laudamus # " (garlanda vegetal) (textos en monotip) [mg] /
(cordó) /
(06) (Mare de Déu amb Nen)
Mig peu (MP) (3 cordons, el central més gruix)
Peu (2 cordons)
Estat anterior Enganxada amb filferros i oblidada en un lloc sense accés normal de la torre, ha estat baixada, netejada i guardada a la Sagristia.
Estat actual Batallera nova
Intervencions Batall fet per la Colla de Campaners d'Ontinyent (20/03/1999)
Protecció Bé Moble d'Interès Cultural (Decret 217/2018) de 30 de novembre (DOGV núm. 8439 07-12-2018) (BOE núm 16 18-01-2019).
Codi anotació preventiva 000000145345
En conseqüència els projectes d'intervenció en la campana i les seues instal·lacions han de ser presentats a la Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus per a la seua aprovació, prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per una rèplica.
Instal·lació La instal·lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes

Autors de la documentació

 • BALLESTER I GANDIA, Rafel; GÓMEZ i SOLER, Sergi (29-08-1998)
Editor LLOP i BAYO, Francesc
Actualització 11-12-2020
12 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 24-03-2023
  Convertir a PDF