Santa Maria, grossa (7) - Parròquia de l'Assumpció de la Mare de Déu - BENASSAL (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2459)

Localització Sala de campanes
Diàmetre 110
Altura del bronze 76
Vora 12
Pes aproximat 771
FonedorROSES, PASCUAL
Any fosa 1780
Descripció La campana presenta quatre cordons al terç. Entre els dos primers i els dos últims hi ha una sanefa que alterna raïms i estreles. Al centre té aquesta inscripció en llatí: "ASSVMPTA EST MARIA IN CELVM GAVDENT ANGELI LAVDANTES BENEDICVNT DM I780". Les lletres "DM" segurament són les sigles de "DOMINUM", abreviades per motius d'espai. La inscripció és una antífona que pertany a la Liturgia de les Hores de l'Assumpció de la Mare de Déu i que es tradueix així: "MARIA ÉS ASSUMPTA AL CEL S'ALEGREN ELS ÀNGELS QUE ACLAMEN I LLOEN AL SENYOR". Al mig, també entre cordons, torna a repetir-se la sanefa amb raïms alternada amb unes estreles i també té una inscripció amb l'autor, separada per la part superior de la creu: "PASQUALROSES + MEFECIT". L'expressió "ME FECIT" és la forma que habitualment utilitzen els fonedors per indicar l'autor de la campana i es tradueix com "EM VA FER" o "EM FEU". Al mig peu té tres cordons i dos al peu.
Terç (T) (cordó)
(sanefa amb raïms i estreles)
(cordó)
"ASSVMPTA EST MARIA IN CELVM GAVDENT ANGELI LAVDANTES BENEDICVNT DM I780"
(cordó)
(sanefa amb raïms i estreles)
(cordó)
Mig (M) (cordó)
(sanefa amb raïms i estreles) "PASQUAL ROSES + ME FECIT"
(cordó)
Mig peu (MP) (3 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es repicava des de la base de la torre per mitjà d'una cadena al batall i la voltejaven, també manualment, des de la sala de les campanes. Tocava les hores.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic. Toca les hores.
Truja Ferro de Manclús Nova
Estat original La campana estava instal·lada amb truja de fusta de perfil tradicional local, possiblement semblant al de Culla i altres localitats pròximes. Tenia maça horària exterior i una corda al batall.
Estat actual L'any 1998 ja tenia la truja de ferro de la foneria de Salvador Manclús però sols estava mecanitza amb l'electromall. Per tant conservava la maça horària i una cadena al batall per a repicar-la manualment des dels peus de la torre. En 2020 està mecanitzada amb motor d'impuls i hi han desaparegut tant la cadena com la maça horària. L'electromall és el mateix i pega perillosament massa baix. Presenta un batall lligat i dotat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) electromall, (09) motor d'impuls
Intervencions És una campana producte de la refosa d'una altra del 1422. Fou fossa el 1779, beneïda pel rector. Durant la dècada dels 80 del segle XX la foneria Manclús la va dotar amb truja de ferro. Després de 1999 es va mecanitzar amb motor d'impuls.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional local. Igualment cal canviar l'electromall.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes La seua veu és Bariton i la nota musical Do sostingut (nota de MONFERRER GUARDIOLA, Rafael).

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier; MONFERRER GUARDIOLA, Rafael [Primera presa de dades] (29-10-1999)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; MARTÍNEZ TAMARIT, Pau [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (14-11-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 23-11-2020
21 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 20-03-2023
  Convertir a PDF