Santes Justa i Rufina, la Mitjana (3) - Parròquia de Sant Joan Baptista - MANISES (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2903)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 91
Altura del bronze 73
Vora 9
Pes aproximat 436
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1940
Descripció Compta en primer lloc amb la següent inscripció al terç que indica l'advocació a la que està dedicada, en aquest cas a les patrones de Manises: "SANTAS / JUSTA / Y / RUFINA". Seguidament al mig trobem la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES HNOS / SILLA (VALENCIA) ". Finalment al mig peu indica el nom del poble i la data de fosa: "MANISES 1940". El fet d'indicar el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble, per poder-les recuperar si es repetia aquesta situació.
Espatlla (H) (cordó)
Terç (T) (2 cordons)
(00) (03) (06) (09) (flor)
(2 cordons)
(garlanda amb flors)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (Escut Nacional)
(06) "SANTAS / JUSTA / Y / RUFINA"
(09) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES HNOS / SILLA (VALENCIA) "
Mig peu (MP) (2 cordons)
(06) "MANISES 1940"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
(2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es repicava des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall. Voltejava des de la mateixa Sala de les Campanes.
Tocs actuals de campanes Repica i volteja automàticament.
Truja Fusta Nova 2001 Técnica y Artesanía.
Estat original La campana va ser dotada en el moment de la seua fosa amb una truja de fusta de perfil tradicional valencià. Disposava de cigonyal per voltejar. Segurament disposaria a més d'una llarga corda unida al batall per repicar-la des dels peus de la torre.
Estat anterior Des de la mecanització de 1956 estava instal·lada amb truja de ferro de la casa Manclús. Comptava amb motor de vol continu i electromall trifàsic.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la Sala de les Campanes. Disposa de truja de fusta de perfil tradicional valencià. Està mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall monofàsic, disposant a més de ballesta per al toc manual. Compta amb batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) Ballesta, (09) motor d'impulsos, electromall monofàsic.
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1940 als tallers de la foneria Hermanos Roses de Silla (València), conjuntament amb la campana de l'Albat. Per tal d'efectuar la benedicció es va preparar un entarimat a la porta de l'església. Després es pujaren les dos campanes a la torre, dotant-les de truja de fusta.

L'any 1956 va ser mecanitzada per la casa Manclús. La truja de fusta va ser canviada per altra de ferro i es va instal·lar un motor de vol continu i electromall trifàsic per tal de tocar automàticament. En el 2002 amb motiu de la restauració de la torre, el conjunt de campanes es va baixar del campanar. El bronze es va netejar i dotar de nova truja de fusta. Abans de ser pujat al campanar va participar amb la resta de campanes a una mostra de tocs a la Fira de Silla amb motiu de les festes de Sant Sebastià de l'any 2003. També va participar a una segona mosta, aquesta a Manises, amb motiu de la benedicció de les obres de restauració del campanar i les campanes. Finalment va quedar ubicada a la seua finestra habitual, instal·lada amb motor d'impulsos i electromall monofàsic. La restauració va estar a càrrec de 2001 Técnica y Artesanía amb subvenció de la Generalitat Valenciana.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permet
Notes
 • Exposada en la Fira de Sant Sebastià de Silla (17 al 19/01/2003)
 • Autors de la documentació

  • LLOP i BAYO, Francesc (14-10-2002)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (06-05-2015)
  Editor ALEPUZ CHELET, Joan
  Actualització 16-04-2016
  17 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 24-01-2021
  Convertir a PDF