Sant Antoni Abat (4) - Parròquia de Sant Antoni Abad - CANALS (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3084)

Localització Campanar de les campanes
Diàmetre (en cm) 121
Altura del bronze 100
Vora 10
Pes aproximat (en quilos) 1026
FonedorBARBERÍ
Any fosa 1996
Descripció La campana presenta set anses i en el terç un cordó, sanefa i dos grups de dos cordons. Entre ells apareix aquesta inscripció en valencià: "L'HOME JUST FLORIRÀ COM LA PALMA". Aquest fragment pertany al salm 92 i complet seria: "L'HOME JUST FLORIRÀ COM LA PALMA ES FARÀ GRAN COM ELS CEDRES DEL LÍBAN". Aquest ha estat utilitzat com a al·leluia de la missa del comú dels abats sants, per tant, amb Sant Antoni. Tot seguit, té en el mig la Tau antoniana, una imatge del sant (igual a la venerada en l'altar major) i una inscripció amb l'advocació: "SANT ANTONI ABAT". En el mig peu hi ha una alternança entre cordons i altres inscripcions: "PAGADA PER LA FELIGRESIA AMB LA COL·LABORACIÓ DELS FESTERS - 96" / "GLORIÒS PER A SEMPRE ES SANT ANTONI, AMB EL TAU DEL SENYOR EN EL COR SEU" / "CANALS" / "17 DE GENER DE 1996". Finalment, en el peu té tres cordons i una sanefa.
Terç (T) (cordó)
(sanefa)
(2 cordons)
(06) "L'HOME JUST FLORIRÀ COM LA PALMA"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Tau antoniana)
(06) (Sant Antoni Abat i inscripció) "SANT ANTONI ABAD"
Mig peu (MP) (06) "PAGADA PER LA FELIGRESIA AMB LA COL.LABORACIÓ DELS FESTERS - 96"
(cordó)
(06) "GLORIÒS PER A SEMPRE ES SAN ANTONI, AMB EL TAU DEL SENYOR EN EL COR SEU"
(cordó)
(06) "CANALS"
(3 cordons)
(06) "17 DE GENER DE 1996"
(cordó)
Peu (cordó)
(sanefa)
(cordó)
(cordó)
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Fusta Electrorecamp
Estat anterior Abans de la restauració (entorn de 2014), estava instal·lada amb la truja de ferro de l'antiga campana i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall. El batall era de canya de nylon.
Estat actual L'estat de conservació de la campana és bo. Està instal·lada amb truja de fusta d'Electrorecamp a una de les finestres de la sala de les campanes i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall. Té un batall lligat i dotat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) electromall monofàsic i motor d'impuls
Intervencions Substitueix a l'antiga campana homònima, badada abans de 1996 i reubicada a l'altre campanar. En aquest moment la dotaren amb la truja i mecanismes de l'antiga campana. Després de 2014 es va procedir a la seua restauració per ELECTRORECAMP. El bronze es va despenjar del campanar i la netejaren per dins i per fora. La truja de ferro es canvià per una nova de fusta i, finalment, la campana va quedar instal·lada al campanar i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes

Autors de la documentació

 • MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, Domingo [Inventari de les campanes de La Costera - Generalitat Valenciana] (23-02-2000)
 • SOLER i ALBA, Vicent (18-05-2005)
 • ELECTRORECAMP S.L. (28-06-2009)
 • SANCHIS TÁRREGA, Felipe (14-03-2014)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (23-12-2021)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 05-09-2022
55 Fotos
 • Fitxa reduïda (PDF)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2024)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 25-04-2024
  Convertir a PDF

  Connectats: 93 Visitants: 93 Usuaris: 0