La Santa Creu (1) - Parròquia de Sant Antoni Abad - CANALS (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3087)

Localització Campanar de les campanes
Diàmetre (en cm) 55
Altura del bronze 48
Vora 4
Pes aproximat (en quilos) 96
FonedorBARBERÍ
Any fosa 1997
Descripció Les anses de la campana són simples i en el terç hi ha una garlanda amb motius vegetals i un cordó. Seguidament, té en el mig una creu, un calvari i aquesta inscripció en valencià: "LA SANTA CREU" / "FESTES DE SANT ANTONI ABAT ANY 1997". En el mig peu, presenta dos cordons i entre ells esta inscripció: "FONERIA BARBERI / ARBRE+ DOLS + ON + LA + VIDA + COMENÇA". Per acabar, en el meu té una garlanda.
Terç (T) (sanefa amb motius vegetals)
(cordó)
Mig (M) (00) (creu)
(06) "LA SANTA CREU" / (Calvari) / "FESTES DE SANT ANTONI ABAT ANY 1997"
Mig peu (MP) (cordó)
(00) "FONERIA BARBERI"
(06) "ARBRE+ DOLS + ON + LA + VIDA + COMENÇA"
(cordó)
Peu (garlanda)
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Fusta ELECTRORECAMP
Estat anterior Abans de 2011 estava situada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de ferro de la foneria Manclús i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall.
Estat actual L'estat de conservació de la campana és bo. Està instal·lada amb truja de fusta d'Electrorecamp a una de les finestres de la sala de les campanes i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall. Té un batall lligat i dotat amb cable de seguretat. La campana no ha sigut dotada de mecanismes per al toc manual.
Mecanismes de toc (03) motor d'impuls i electromall monofàsic
Intervencions Substitueix a l'antiga campana homònima, badada abans de 1996 i reubicada a l'altre campanar. En aquest moment la dotaren amb la truja i mecanismes de l'antiga campana. Després de 2014 es va procedir a la seua restauració per ELECTRORECAMP. El bronze es va despenjar del campanar i la netejaren per dins i per fora. La truja de ferro es canvià per una nova de fusta i, finalment, la campana va quedar instal·lada al campanar i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes

Autors de la documentació

 • MONTOLÍO DURÁN, David; RONDA NÚÑEZ, Domingo [Inventari de les campanes de La Costera - Generalitat Valenciana] (23-03-2000)
 • SÁNCHIS TÁRREGA, Felipe (17-01-2012)
 • SANCHIS TÁRREGA, Felipe (14-03-2014)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (23-12-2021)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 14-02-2023
37 Fotos
 • Fitxa reduïda (PDF)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2024)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 25-04-2024
  Convertir a PDF

  Connectats: 93 Visitants: 93 Usuaris: 0