La Maria nova (4) - Basílica Col·legial de Santa Maria de la Seu - XÀTIVA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3176)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 155
Altura del bronze 129
Vora 17
Pes aproximat 2156
FonedorEIJSBOUTS
Any fosa 1998
Descripció La campana té la següent inscripció al terç: "SANTA MARIA DE LA SEU - XATIVA 400 ANIVERSARI DE LA PRIMERA PEDRA DE LA SEU 1598 - 1998 ✱ EIJSBOUTS ASTENSIS ME FECIT ANNO MCMXCVIII ✱". Aquesta utilitza el valencià i el llatí i indica l'advocació a la que está dedicada la campana, el nom de la ciutat, que es va fondre l'any que es celebrà el 400 aniversari de l'inici de les obres de la Seu i l'autor. L'autor de la campana i la data de fosa estan en llatí i es tradueixen així al valencià: "EISBOUTS D'ASTEN EM VA FER ANY 1998".
Terç (T) (Garlanda vegetal amb cèrvols)
"SANTA MARIA DE LA SEU - XATIVA 400 ANIVERSARI DE LA PRIMERA PEDRA DE LA SEU 1598 - 1998 ✱ EIJSBOUTS ASTENSIS ME FECIT ANNO MCMXCVIII ✱ " /
(garlanda de flors de lis invertides)
Mig peu (MP) (00) (creu amb pedestal)
(06) (Mare de Déu de la Seu - procedent de l'anterior campana)
Tocs actuals de campanes A mig dia toca tres tandes de tres batallades per a l'Àngelus. Volteja i repica automàticament.
Truja Fusta de 2001 BELLS.
Estat actual L'electromall pica massa baix, amb perill de trencament. La truja de fusta no té les barres de protecció dels tirants. Ferratges cilíndrics. Està mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Mecanismes de toc Electromall (03) i motor impulsos Clock-O-Matic (09) ballesta per al toc manual.
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1998 per la foneria Holandesa Royal Eijsbouts d'Asten dins de les celebracions del 4º centenari de l'inici de les obres de la seu. Es va refondre perquè l'antiga campana, datada de l'any 1923 estava trencada des de feia més de quaranta anys. La truja va ser fabricada als tallers de 2001 Bells, encarregant-se aquesta empresa de mecantizar-la amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un BIC declarat. En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permet
Notes Campana afinada en Do2 - Tercera major. Finançada per la Direcció Genaral de Patrimoni Artístic de la Generalitat Valenciana. Muntatge finançat per una subscripció popular animada pels Alets de la Mare de Déu.

Autors de la documentació

 • MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, Domingo (03-04-2000)
 • LLOP i BAYO, Francesc (07-08-2008)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; SANCHIS TÁRREGA, Felipe (30-06-2015)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 20-07-2018
40 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 11-05-2021
  Convertir a PDF