Sant Antoni de Padua (3) - Parròquia de Sant Antoni de Padua - XERESA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3209)

Localització Sala de campanes
Diàmetre 108
Altura del bronze 90
Vora 10
Pes aproximat 729
FonedorMANCLÚS, SALVADOR
Any fosa 1986
Descripció La campana té diversos cordons al terç entre els quals hi ha aquesta inscripció amb l'advocació a la qual està dedicada: "SAN ANTONIO DE PADUA". Al terç també hi ha una garlanda amb motius vegetals i religiosos. Al mig té un crucifix i esta inscripció, copiada de l'antiga campana i amb l'any de la seua refosa: "SIENDO CURA DE LA PARROQUIA / D. JOSE Mª MESTRE PIZARRO / Y ALCALDE D. MIGUEL PELLICER / REFUNDIDA EN 1.986". Al mig peu hi ha quatre cordons. La campana no té la marca de fàbrica, fet poc habitual a l'època. No obstant això la campana és de la foneria de Salvador Manclús. Les garlandes, crucifix o lletra són característiques d'aquesta foneria.
Terç (T) (2 cordons)
(06)
"SAN ANTONIO DE PADUA"
(2 cordons)
(garlanda amb motius vegetals i religiosos)
Mig (M) (00) (crucifix)
(06) "SIENDO CURA DE LA PARROQUIA / D. JOSE Mª MESTRE PIZARRO / Y ALCALDE D. MIGUEL PELLICER / REFUNDIDA EN 1.986"
Mig peu (MP) (4 cordons)
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Ferro Manclus
Estat actual La campana està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de ferro de la foneria Manclús i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall trifàsic. De les corretges del motor sols hi ha una col·locada al lloc. El batall està lligat i dotat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc Electromall trifàsic (03) i motor de vol continu (09)
Intervencions Va ser mecanitzada per la foneria Manclús, la mateixa que la va fondre. Aquesta mecanització possiblement es coetània a la fosa de la campana (1986) o bé de la dècada anterior.
Propostes L'estat de conservació del conjunt fa urgent la seua restauració. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. El motor s'ha de canviar per altre d'impuls que permeta el toc manual i imite la forma tradicional de tocar. També cal canviar l'electromall per altre monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal.lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals
Notes

Autors de la documentació

 • MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, Domingo [Primera presa de dades] (27-04-2000)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i actualizació de la fitxa] (11-03-2021)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 13-03-2021
15 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 06-05-2021
  Convertir a PDF