Campana (1) - Parròquia de Sant Pere Apòstol - DAIMÚS (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3247)

Localització Espadanya
Diàmetre 63
Vora 6
Pes aproximat 145
FonedorROSAS, HIJO DE MANUEL
Any fosa 1992
Descripció La campana compta al mig amb la data de fosa: "AÑO 1992". A més disposa de la marca de fàbrica, element característic de les foneries industrials: "FUNDICION / HIJO DE / MANUEL ROSAS / TORREDONJIMENO / (JAEN)".
Espatlla (H) (2 cordons)
Terç (T) (2 cordons)
(cordó)
(02) (06) (10) (flor)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(06) "AÑO 1992" (marca de fàbrica) "FUNDICION / HIJO DE / MANUEL ROSAS / TORREDONJIMENO / (JAEN)"
Mig peu (MP) (3 cordons)
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic
Truja Fusta Electrorecamp
Estat anterior Estava en mal estat de conservació, instal·lada a l'espadanya amb truja de ferro. El capçal era característic de l'empresa Rosas, mentre que el braç seria d'una campana anterior, fabricat segurament per la casa Roses d'Atzeneta d'Albaida. Estava mecanitzada amb motor de vol continu. La batallera era de fixació rígida i suposava un greu perill per a la seguretat de la peça. La instal·lació no tenia res a veure amb la tradició local ni facilitava els tocs manuals.
Estat actual L'estat de conservació és bo, tot i que cal un manteniment més freqüent de la truja de fusta. Aquesta està instal·lada a una de les finestres de l'espadanya amb truja de fusta de perfil semblant al tradicional valencià i està mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Té un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat
Mecanismes de toc (03) motor d'impuls i electromall monofàsic
Intervencions La campana va ser fosa en l'any 1992 per la foneria de Hijo de Manuel Rosas de Torredonjimeno (Jaén), segurament a partir d'una campana que es va badar entorn a eixe any. La nova es va instal·lar amb el braç de l'anterior i un capçal nou, quedant mecanitzada amb motor de vol continu. En 2015 Electorecamp S.L l'ha baixat del campanar per procedir a la restauració. La campana es netejà per fins i per fora i la truja la canviaren per altra de fusta de perfil tradicional valencià. Finalment va tornar al campanar i la mecanitzaren amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, Domingo [Documentada des del carrer] (05-05-2000)
 • DÍAZ ANDUIG, Antonio (03-02-2004)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; RUIZ i ENGRA, Toni; SARRIÓ ANDRÉS, Pau [Documentació del procés de restauració de la campana] (06-02-2015)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (09-03-2019)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 01-08-2020
12 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 19-04-2021
  Convertir a PDF