Tiple (1) - Parròquia de Sant Pere Apòstol - DAIMÚS - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 3247)

Localització Espadanya
Diàmetre 63
Vora 6
Pes aproximat 145
FonedorROSAS, HIJO DE MANUEL
Any fosa 1992
Descripció La campana compta al mig amb la data de fosa: "AÑO 1992". A més disposa de la marca de fàbrica, element característic de les foneries industrials: "FUNDICION / HIJO DE / MANUEL ROSAS / TORREDONJIMENO / (JAEN)".
Espatlla (H) (2 cordons)
Terç (T) (2 cordons)
(cordó)
(02) (06) (10) (flor)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(06) "AÑO 1992" (marca de fàbrica) "FUNDICION / HIJO DE / MANUEL ROSAS / TORREDONJIMENO / (JAEN)"
Mig peu (MP) (3 cordons)
Estat anterior Estava en mal estat de conservació, instal·lada a l'espadanya amb truja de ferro. El capçal era característic de l'empresa Rosas, mentre que el braç seria d'una campana anterior, fabricat segurament per la casa Roses d'Atzeneta d'Albaida. Estava mecanitzada amb motor de vol continu. El batall estava atornillat i suposava un greu perill per a la seguretat de la peça. La instal·lació no tenia res a veure amb la tradició local ni facilitava els tocs manuals.
Intervencions La campana va ser fosa en l'any 1992 per la foneria de Hijo de Manuel Rosas de Torredonjimeno (Jaén), segurament a partir d'una campana que es va badar entorn a eixe any. La nova es va instal·lar amb el braç de l'anterior i un capçal nou, quedant mecanitzada amb motor de vol continu. En 2015 Electorecamp S.L l'ha baixat del campanar per procedir a la restauració.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana sense cap valor i que pot refondre´s després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors

 • MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, Domingo [Documentada des del carrer] (05-05-2000)
 • DÍAZ ANDUIG, Antonio (03-02-2004)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; RUIZ i ENGRA, Toni; SARRIÓ ANDRÉS, Pau [Documentació del procés de restauració de la campana] (06-02-2015)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 09-05-2015
11 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2019)
  campaners@hotmail.com
  : 24-04-2019
  Convertir a PDF