Sant Ramón (4) - Parròquia de Nostra Senyora d'Albuixech - ALBUIXECH - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 3332)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 81
Pes aproximat 308
FonedorMANCLÚS, SALVADOR (VALÈNCIA)
Any fosa 1967
Descripció En primer lloc, al terç trobem l'advocació a qui va dirigida la campana en aquest cas "SANT RAMÓN", patró del poble d'Albuixech i que te tot un dia de festes del poble en honor a ell.
Seguidament al mig podem trobar, un caracteristc Crucifix per la foneria de Salvador Manclús sempre amb un Sant Crist superpossat, a un costat de la campana, dreta (03) trobem un rellu de la Santa Custòdia, aquest es un icòn de Sant Ramón ja que ell en du un a la seua mà dreta, també com a relleu a la campana està la marca de fàbrica del autor de la campana ("FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA 27 / VALENCIA") aquest és un element imprescindible per a identificar el autor de la mateixa en cas de desapareixement; Com a epigrafía al mig, generalment on es troba una inscripció a una campana feta per Manclús, on en aquesta diu: "SE FUNDIO SIENDO ALCALDE / D BAUTISTA CORET ANDREU / Y CURA PARROCO D JUAN MELLADO PERIS / PADRINOS: / DOÑA MARIA TERESA CASANOVA DE TAULET / Y D BAUTISTA CORET ANDREU /BENDECIDA EL 26 DE MARZO DE 1967" En primer lloc assenyala el alcalde de entonces a Albuixech a l'any 1967, D. Bautista Coret Andreu mateix donant de la campana junt a la seua dona Doña Maria Teresa Casanova de Taulet, i el el rector que va fer els tractaments amb la casa MANCLÚS, D. Bautista Coret Andreu, també citant el any de fosa i benedicció de la campana 26 de març del 1967.
Terç (T) (2 cordons)
(06) "SAN RAMON"
(2 cordons)
(garlanda decorativa)
Mig (M) (00) (Crucifix)
(03) (Custòdia radiante)
(09) (marca de fàbrica de Salvador Manclús)
(06) "SE FUNDIO SIENDO ALCALDE / D BAUTISTA CORET ANDREU / Y CURA PARROCO
D JUAN MELLADO PERIS / PADRINOS: / DOÑA MARIA TERESA CASANOVA DE TAULET / Y D BAUTISTA CORET ANDREU /BENDECIDA EL 26 DE MARZO DE 1967"

Mig peu (MP) (3 cordons)
(1 cordó gruix)
Tocs tradicionals de campanes La campana no conté cap registre de toc manual, ja que quan va ser fosa per la foneria Manclús a VALÈNCIA va ser mecanitzada directament, ja la mitad dels pobles a la Comunitat Valenciana, estaven amb procés d'automatizatció de campanes per la dècada dels 60 i 70 pel mateix fonedor, en aquest cas Albuixech també foren electrificades per aquestos anys.
Tocs actuals de campanes La campana repica i volteja automàticament
Truja truja de fusta de 2001 Tècnica y Artesania S.l
Estat original La campana desde l'any de la seua fosa, es trobava amb una una truja de ferro de la casa Manclús amb un motor de vol seguit i martell trifàsic ded lenta resposta, fins l'any 2000 que es baixa i es restaura.
Estat anterior La campana era instal·lada amb una truja metàl·lica Manclús amb martell i motor de vol seguit.
Estat actual Bona, es troba insta·lada amb un motor de vol a impulsos i martell a la dreta i una ballesta per al vol manual.
Mecanismes de toc Motor de vol de impulsos i electromall a les (03) ballesta a les (09)
Intervencions L'any 1967 el rector don Juan Mellado Peris va manar fondre una campana a la casa Manclús de València, per tal d'ocupar un lloc buit al campanar, ja que l'anterior campana va ser badada, sent portada al poble el mateix any beneïda al atri de l'esglesia i posteriorment pujada al campanar per ser instal·lada a la finestra sur amb una truja metàl·lica amb motor de vol continu i martell.
Més tard cap a l'any 2000 es duen a terme el procés de la seua restauració junt a les altres campanes per 2001 Tècnica i Artesania S.l (Massanasa) canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil valencià tradicional, amb un motor de vol a impulsos facilitant el vol manual i un martell ECAT.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana sense cap valor i que pot refondre´s després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permet
Notes Aquesta campana substueïx a una altra de Roses Manuel Vidal de l'any 1940 que va caure del campanar.

Autors

 • MARTÍNEZ TAMARIT, Pau (13-07-2015)
Editor MARTÍNEZ TAMARIT, Pau
Actualització 07-03-2015
22 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, inscripcions, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 08-07-2020
  Convertir a PDF