Campana (6) - Parròquia de Sant Bertomeu - GODELLA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3462)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre (en cm) 95
Altura del bronze 71
Vora 9
Pes aproximat (en quilos) 496
FonedorROSES, HERMANOS (VALÈNCIA)
Any fosa 1939
Descripció Ens trobem amb una campana característicament industrial, que tan sols compta amb la marca de fàbrica: "JUAN Bta ROSES / FUNDICION CAMPANAS / ADZANETA ALBAIDA / AÑO DE LA VICTORIA". Realment ens trobem amb una campana fosa als tallers dels Hermanos Roses de Silla, tot i que la marca de fàbrica és la de son tio Juan Bautista Roses. També i dins de la marca de fàbrica està la expressió: "AÑO DE LA VICTORIA"; habitual entre les campanes foses en l'any 1939.
Espatlla (H) (2 cordons)
Terç (T) (2 cordons)
(08) (flor)
(2 cordons)
Mig (M)
(00) (Creu)
(03) (ramet)
(06) (marca de fàbrica) "JUAN Bta ROSES / FUNDICION CAMPANAS / ADZANETA ALBAIDA / AÑO DE LA VICTORIA"
Mig peu (MP) (2 cordons)
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
(2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Seria repicada des dels peus del campanar amb una llarga corda unida al batall i voltejada des de la Sala de les Campanes.
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Ferro Roses
Estat original Suposem que comptaria amb truja de fusta, instal·lada per la casa fonedora, que a més tindria peces de formigó. Per tocar-la tindria una llarga corda unida al batall i segurament una ballesta.
Estat actual La campana es troba en un regular estat de conservació, ubicada en una de les finestres de la Sala de les Campanes amb truja de ferro de la casa Roses, que es troba prou oxidada. Està mecanitzada amb motor de vol continu i electromall. Finalment compta amb batall, lligat i reforçat amb cable de seguretat. La instal·lació actual no imita els tocs tradicionals ni facilita tocar manualment la campana, per tant seria recomanable iniciar els treballs de restauració de la mateixa. Es deuria baixar la campana de la torre per netejar per dins i fora, canviar la truja de ferro per altra de fusta i finalment mecanitzar-la amb motor d'impulsos, que permeta tocar-la manualment i imite els tocs tradicionals.
Mecanismes de toc (09) Motor de vol continu i electromall.
Intervencions La campana va ser fosa en l'any 1939, ja que a la marca de fàbrica trobem la inscripció: "AÑO DE LA VICTORIA"; per tant es deuria fondre en 1939. Ja hem indicat que malgrat indicar la marca de fàbrica a Juan Bautista Roses, la campana compta amb la Creu característica dels Hermanos Roses de Silla, així com la seua ordenació de cordons ( de dos en dos) i el ramet; elements tots ells típics d'aquesta foneria. Aquesta va ser comprada per la Parròquia, portada al poble i després de beneir, pujada al campanar.

L'any 1966 la casa Roses d'Atzeneta d'Albaida va portar a terme la mecanització de la mateixa, canviant la truja de fusta per altra de ferro i instal·lant un motor de vol continu i martell. Entorn a 2004, 2001 Técnica y Artesanía va canviar el martell per un electromall.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • MOLLÀ ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (01-01-1997)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (14-10-2014)
Editor de la fitxa LLOP i BAYO, Francesc
Actualització 11-12-2014
14 Fotos
 • Fitxa reduïda (PDF)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2024)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 25-04-2024
  Convertir a PDF

  Connectats: 77 Visitants: 77 Usuaris: 0