Sagrada Familia (1) - Assumpció de Nostra Senyora - ALBOCÀSSER - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 3830)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 64
Altura del bronze 51
Vora 7
Pes aproximat 152
FonedorROSES ATZENETA
Any fosa 1970
Descripció La campana té, en primer lloc, la següent inscripció al terç: "✱ ✱ JESUS MARIA Y JOSE . ✱". En ella habituals a les inscripcions de les campanes des del segle XVII fins ben entrat el XX.. Al mig trobem la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "ROSES / ADZANETA / VALENCIA / ESPAÑA". Finalment té al mig peu altra inscripció amb el nom del poble i la data de refosa: "✱ ✱ ALBOCACER REFUNDIDA AÑO 1970. ✱ ✱". El fet que figure el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble, per poder-les recuperar si es repetia aquesta situació.
Terç (T) (cordó)
(cordó)
"✱ ✱ JESUS MARIA Y JOSE . ✱"
(cordó)
(02) (04) (08) (10) (decoració vegetal)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (marca de fàbrica) "ROSES / ADZANETA / VALENCIA / ESPAÑA"
(06) (imatge de la Sagrada Família)
(09) (pensament)
Mig peu (MP) (2 cordons)
(06) "✱ ✱ ALBOCACER REFUNDIDA AÑO 1970. ✱ ✱"
(2 cordons)
(sanefa amb motius vegetals)
Peu (2 cordons)
Tocs actuals de campanes Volteig i repic automàtic.
Truja Fusta Manclús vella.
Estat actual La campana es troba en regular estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de ferro Manclús. Està mecanitzada amb motor de vol continu i electromall monofàsic. Té un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) electromall monofàsic, (09) motor de vol continu
Intervencions Va ser refosa l'any 1970 als tallers de la foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida pel trencament d'una campana més antiga de la qual no coneixem més dades. La truja de ferro i el motor de vol continu són de la foneria de Salvador Manclús del Grau de València, instal·lats poc abans o després de la refosa d'aquesta campana. L'electromall monofásic és posterior.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana es deu baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional local. La campana es deu mecanitzar amb motor d'impuls.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes

Autors

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi [Primera presa de dades] (01-01-1997)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxa] (10-03-2016)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 26-08-2018
15 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 04-07-2020
  Convertir a PDF