Sant Miquel Arcàngel (4) - Parròquia de Sant Miquel Arcàngel - CATARROJA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3839)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 114
Altura del bronze 92
Vora 13
Pes aproximat 858
FonedorROSES ATZENETA
Any fosa 1972
Descripció La campana reprodueix les inscripcions d'una més antiga, datada de l'any 1782 i refosa en 1972. Aquesta està repartida entre dos cordons al terç: "✱ ✱ S = MICAEL = ORA PRO NOBIS ✱ ✱ / ✱ ANDRES BORRAS ME FESIT ✱ ✱". Aquesta correctament seria: "SANCTE MICHAEL ORA PRO NOBIS ANDRÉS BORRÁS ME FECIT". Es pot traduir així: "SANT MIQUEL PREGA PER NOSALTRES ANDRÉS BORRÁS EM VA FER". Aquesta senzilla oració deriva de les Lletanies dels Sants, una de les súpliques més solemnes de l'Església Católica i que es canta en determinades celebracions litúrgiques (Vetlla Pasqual i ordenacions sagrades) i també durant les rogatives i altres actes penitencials. Igualment és un text molt comú a la pietat popular. Per altra banda indica el nom de l'autor de la campana.

Al mig disposa d'una imatge de Sant Miquel amb les sigles "Q S D" a l'escut. Aquesta divisa recull les sigles de "QUIS SICUT DEUS", text que habitualment acompanya les representacions iconogràfiques de l'arcàngel i que es tradueix així: "QUI COM DÉU?". També al mig trobem la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "ROSES / ADZANETA / VALENCIA / ESPAÑA". Finalment una inscripció al mig peu indica la data de l'antiga campana, la de refosa i el nom del poble: "✱ ✱ FUNDIDA AÑO 1782 REFUNDIDA AÑO 1972 CATARROJA ✱".
Terç (T) (cordó)
"✱ ✱ S = MICAEL = ORA PRO NOBIS ✱ ✱"
(cordó)
"✱ ANDRES BORRAS ME FESIT ✱ ✱"
(cordó)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (marca de fàbrica) "ROSES / ADZANETA / VALENCIA / ESPAÑA"
(06) (imatge de Sant Miquel amb escut escrit: "QSD")
(09) (Custòdia amb àngels orants)
Mig peu (MP) (2 cordons)
"✱ ✱ FUNDIDA AÑO 1782 REFUNDIDA AÑO 1972 CATARROJA ✱"
(2 cordons)
(sanefa amb querubins)
Peu (3 cordons)
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic. Toca les hores amb repetició.
Truja Fusta 2001 Técnica y Artesanía
Estat anterior Estava mal orientada, amb la creu cap a dins. Abans de la restauració de l'any 2001 estava instal·lada amb truja de ferro i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall monofàsic. Aquesta instal·lació no era la més adequada per a la conservació de la campana ni facilitava el toc manual.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes. Està dotada amb truja de fusta de perfil tradicional valencia i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. El braç de la truja és part de la truja original de fusta. Finalment el batall és lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) ballesta, (03) motor de vol de impulsos i electromall
Intervencions L'any 1972 la foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida la refondre. Segurament al mateix temps es va dotar amb truja de ferro, motor de vol continu i electromall monofàsic. L'any 2001, l'empresa 2001 Técnica y Artesanía la va restaurar. La campana es va baixar de la torre per netejar-la per dins i per fora. La truja es va canviar per altra de fusta de perfil tradicional valencià i la mecanització es va renovar per un motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal.lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals
Notes Truja sense tirants exteriors i que aprofita el braç antic de la campana

Autors de la documentació

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (01-01-1997)
 • 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA S. L. (22-02-2001)
 • BUIGUES METOLA, Marcos (20-12-2008)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; SARRIÓ ANDRÉS, Pau [Documentació fotogràfica] (19-11-2016)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 19-06-2018
19 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 22-06-2021
  Convertir a PDF