Sant Josep (1) - Parròquia de la Mare de Déu de l'Assumpció - CARLET (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 4812)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 45
Altura del bronze 40
Vora 4
Pes aproximat 53
FonedorBARBERÍ
Any fosa 1992
Descripció Al terç la campana compta amb la següent inscripció en llatí: "SANTE JOSEHP ORA PRO NOBIS". Aquesta que correctament seria: "SANCTE IOSEPH ORA PRO NOBIS". Es pot traduir com: "SANT JOSEP PREGUEU PER NOSALTRES". Aquesta senzilla invocació procedeix de les Lletanies dels Sants, cantada en determinades celebracions i les rogatives. Al mig té una creu. Finalment al mig peu indica la població i l'any de fosa: "CARLET-1.992".
Terç (T) "SANTE JOSEHP ORA PRO NOBIS"
Mig (M) (00) (Creu)
Mig peu (MP) (cordó)
(06) "CARLET-1.992"
(cordó)
Peu (2 cordons)
Tocs actuals de campanes Volteig automàtic.
Truja Fusta ELECTRORECAMP
Estat anterior Fins a l'any 2015 estava instal·lada amb truja de ferro de la foneria Manclús i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall. El batall estava lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Estat actual L'estat de conservació de la campana és bo. Està situada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i mecanitzada amb motor d'impuls. També disposa d'un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor d'impuls
Intervencions La truja de ferro és anterior a la campana, més típica dels anys 60 i 70. Segurament procedix de l'anterior i es va acoplar a la nova en 1992 quan es va refondre, possiblement als tallers de Barberí de Girona. L'any 2015 es va restaurar el conjunt. Amb la resta de campanes la baixaren de la torre per procedir als treballs que va fer ELECTRORECAMP. La campana es netejà per fins i per fora i la truja de ferro la canviaren per altra de fusta de perfil tradicional valencià. A principis de desembre torna al poble i va quedar exposada a la plaça, celebrant-se un acte de benedicció que va presidir D. Esteban Escudero, bisbe auxiliar de València. Finalment va tornar al campanar i la mecanitzaren amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes

Autors de la documentació

 • MONTOLÍO TORÁN, David (12-11-2001)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (13-09-2013)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana restaurada] (03-12-2015)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 22-04-2020
14 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 03-02-2023
  Convertir a PDF