Sant Pere Apòstol, Xicoteta (1) - Parròquia de Sant Pere Apòstol - SEMPERE (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 5377)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 64
Pes aproximat 99
FonedorMETAL FONT
Any fosa 1908
Descripció La campana té una inscripció incisa amb l'advocació a la qual està dedicada al terç: "SANT PERE APOSTOL". Al mig té la marca de fàbrica i l'any de fosa: "METAL FONT / JUAN BOU MADRID / 1908".
Terç (T) (06) "SANT PERE APOSTOL" (incís) /
(6 cordons, els de les puntes mes gruixuts)
Mig (M) (09) "METAL FONT / JUAN BOU MADRID / 1908"
Mig peu (MP) (cordó gruix)
(8 cordons)
(cordó gruix)
(8 cordons)
(cordó gruix)
Tocs tradicionals de campanes Repic manual des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall i volteig des de la sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Fusta ELECTRORECAMP
Estat actual Campana de ferro, possiblement dels quarts del rellotge. Està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Disposa de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) motor d'impuls i electromall monofàsic
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1908 per Metal Font de Madrid. La restauraren per ELECTRORECAMP S.L. en febrer de 2013. Es va dotar amb una truja nova de fusta de perfil tradicional valencià així com ferratges i un batall. Finalment la mecanitzaren amb electromall i motor d'impuls.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació ha sigut reconstruïda i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes Segons les ultimes informacions que s'han tingut sobre la campana (posteriors a la seua restauració), degut a que aquesta no tenia nom fins el moment ha sigut en la benedicció de la restauració dedicada a Sant Pere Apòstol, titular de la parròquia i el qual no tenia fins el moment cap campana baix la seua advocació.

Autors de la documentació

 • MONTELL, Isaac (19-10-2014)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (08-06-2016)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 19-04-2020
17 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 20-06-2021
  Convertir a PDF