Sant Pere Ap˛stol, Xicoteta (1) - Parr˛quia de Sant Pere Ap˛stol - SEMPERE - COMUNITAT VALENCIANA

(ReferŔncia 5377)

Localitzaciˇ Sala de les campanes
DiÓmetre 64
Pes aproximat 99
FonedorMETAL FONT
Any fosa 1908
Descripciˇ La campana tÚ una inscripciˇ incisa amb l'advocaciˇ a la qual estÓ dedicada al terš: "SANT PERE APOSTOL". Al mig tÚ la marca de fÓbrica i l'any de fosa: "METAL FONT / JUAN BOU MADRID / 1908".
Terš (T) (06) "SANT PERE APOSTOL" (incÝs) /
(6 cordons, els de les puntes mes gruixuts)
Mig (M) (09) "METAL FONT / JUAN BOU MADRID / 1908"
Mig peu (MP) (cordˇ gruix)
(8 cordons)
(cordˇ gruix)
(8 cordons)
(cordˇ gruix)
Tocs tradicionals de campanes Repic manual des dels peus del campanar per mitjÓ d'una llarga corda unida al batall i volteig des de la sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automÓtic.
Truja Fusta ELECTRORECAMP
Estat actual Campana de ferro, possiblement dels quarts del rellotge. EstÓ instalĚlada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta de perfil tradicional valenciÓ i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofÓsic. Disposa de batall lligat i reforšat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) motor d'impuls i electromall monofÓsic
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1908 per Metal Font de Madrid. La restauraren per ELECTRORECAMP S.L. en febrer de 2013. Es va dotar amb una truja nova de fusta de perfil tradicional valenciÓ aixÝ com ferratges i un batall. Finalment la mecanitzaren amb electromall i motor d'impuls.
Protecciˇ Protecciˇ genŔrica al trobar-se en un immoble protegit (BÚ de RellevÓncia Local). En conseqŘŔncia les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcciˇ General del Patrimoni Cultural ValenciÓ adjuntant el projecte prŔviament a l'inici dels treballs.
Valoraciˇ Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament desprÚs de documentar-la.
InstalĚlaciˇ La instalĚlaciˇ ha sigut reconstru´da i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanitzaciˇ haurÓ de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes Segons les ultimes informacions que s'han tingut sobre la campana (posteriors a la seua restauraciˇ), degut a que aquesta no tenia nom fins el moment ha sigut en la benedicciˇ de la restauraciˇ dedicada a Sant Pere Ap˛stol, titular de la parr˛quia i el qual no tenia fins el moment cap campana baix la seua advocaciˇ.

Autors

 • MONTELL, Isaac (19-10-2014)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentaciˇ de la campana] (08-06-2016)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualitzaciˇ 19-04-2020
17 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VAL╚NCIA
  Campaners de la Catedral de ValŔncia
  ę Campaners de la Catedral de ValŔncia (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 20-09-2020
  Convertir a PDF