Sant Joan de Ribera (2) - Parròquia de Sant Miquel Arcàngel - BURJASSOT (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 6103)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 74
Altura del bronze 68
Vora 9
Pes aproximat 235
FonedorPORTILLA, HERMANOS (GAJANO)
Any fosa 2005
Descripció La campana porta la següent epigrafia: "LAUDO DEUM PLEBEM VOCO / CONGREGO CLERUM DEFUNCTOS / PLORO NIMBUM FUGO FESTA DECORO". El text procedix, amb algunes variants en els versos de l'expressió: "SEX IN CAMPANA DICUNTUR COMMODA SANCTA: LAUDO DEUM VERUM, VOCO POPULUM, CONGREGO CLERUM, SATAN FUGO, DEFUNCTOS PLORO, FESTA DECORO"; es a dir: "ES DIUEN SIS (EXPRESSIONS) SANTES A LES CAMPANES: LLOE AL DÉU VERDADER, CRIDE EL POBLE, REUNISC AL CLERO, ESPANTE EL DIMONI, PLORE ALS DIFUNTS, ADORNE LES FESTES". En el cas de la campana les expressions que trobem a la campana es podrien traduir com: "LLOE EL DÉU VERDADER, CRIDE AL POBLE, CONVOQUE AL CLERO, PLORE ALS DIFUNTS, ESPANTE LES TORMENTES, ADORNE LES FESTES".

Baix d'aquesta continua dient: "SAN JUAN DE RIBERA / V CENTENARIO DEL ARZOBISPADO DE VALENCIA AÑO 1992 / PARROQUIA SAN MIGUEL ARCANGEL BURJASOT 2005". Finalment trobem la marca de fàbrica: "HNOS / PORTILLA / GAJANO / CANTABRIA / Abel Portilla / me fecit".
Terç (T) (2 cordons)
(2 cordons)
(garlanda de triangles)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal).
(03) (marca del fonedor): "HNOS / PORTILLA / GAJANO / CANTABRIA / Abel Portilla / me fecit".
(06) (inscripció): "LAUDO DEUM PLEBEM VOCO / CONGREGO CLERUM DEFUNCTOS / PLORO NIMBUM FUGO FESTA DECORO / SAN JUAN DE RIBERA / V CENTENARIO DEL ARZOBISPADO DE VALENCIA AÑO 1992 / PARROQUIA SAN MIGUEL ARCANGEL BURJASOT 2005".
(09) (sargantana)
Mig peu (MP) (2 cordons)
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Fusta de ELECTRORECAMP S.L.
Estat actual Es troba en un bon estat de conservació, ubicada a la Sala de les Campanes amb truja de fusta. Està mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall.
Mecanismes de toc (09) motor d'impulsos, martell
Intervencions Va ser refosa en 2005 per la casa Portilla de Gajano (Cantabria) aprofitant el metall de la anterior campana de la mateixa casa. Va ser instal·lada amb truja de fusta i mecanitzada.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes Aquesta campana substituix a la c3954, refosa per badada

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (27-09-2005)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (21-06-2013)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 27-06-2014
12 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 17-04-2021
  Convertir a PDF