Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Genís - PACS DEL PENEDÈS (CATALUNYA)

(Referència: 1418)


Data de construcció 1650ca
Descripció Altitud: 201 metres.
Església aixecada a finals del segle XVI i principis del XVII; l'any 1669 figura en la inscripció que hi ha al portal; va ser restaurada entre els anys 1950 i 1954 Consta d'una nau del gòtic tardà amb la capçalera recta. La nau queda coberta amb una volta d'aresta; el presbiteri ho fa amb una volta de creueria de sis arcs sobre mènsules i clau de volta. Els capitells presenten decoració escultòrica. El frontis queda obert amb una portalada renaixentista en un cos polièdric més avançat que el mur frontal en el qual, per damunt de la portalada, hi ha una rosassa i té per coronament un petit frontó amb una creu de pedra al cim. El portal té arc dovellat de mig punt, semi-columnes toscanes adossades als muntants, entaulament, frontó triangular amb un relleu al timpà que representa un calze sostingut per angelets, i una destacada cornisa motllurada. Els murs estan arrebossats i pintats de color crema.
Guarda una pica baptismal d'un bloc de pedra calcària tova en forma de copa sense peu; la seva part superior de parets bastant convexes té el brocal pla bastant escrostonat; queda decorada amb un bordó de mitja canya seguit d'un petit ressalt, una secció llisa d'uns 20 centímetres un xic convexa amb dos altres bordons En aquest punt s'inicia una zona de forta concavitat formada per 16 fragments rebuidats en forma de gallons que arriben a la base del vas.
Campanar del 1600, d'aspecte senzill. Té planta quadrada (3'75 x 3'75 m) i està coronat per una minsa cornisa ornada amb uns merlets esglaonats als angles i una coberta plana damunt de la qual s'aixeca una teulada piramidal de teules vidriades de color rogenc amb una bola al cim. La cel·la està oberta amb quatre finestres d'arc de mig punt, una a cada cara; hi pengen dues campanes una del 1698 i l'altra del 1693; té una motllura a la seva base. Els seus murs estan arrebossats i emblanquinats lleugerament acolorits, igual com la resta de l'església, .
Situació: adossat al mur de tramuntana proper a la capçalera encarada a llevant.
Alçada: 20'43 metres.
Esveltesa: 5,4
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-2743
Intervencions
Autors
 • CLARAMUNT, J.; MASSANA, M.; VALLS, J. [Campanars i campanes de l'Alt i Baix Penedès] (1996)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (01-04-2011)
 • 5 Fotos

  Fitxes de totes les campanes

  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 01-02-2015

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  Sta. Creu (1)169860125
  S. Genís (2)169367174

 • PACS DEL PENEDÈS: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  : 22-05-2022
  Convertir a PDF