Inventari de Campanes

Ermita dels Sants Joans - ALBOCÀSSER (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 1461)


Data de construcció Segona meitat del S. XX
Descripció Sobre la façana principal de l'ermita trobem aquesta senzilla espadanya, amb una sola finestra amb arc de mig punt i rematada de forma piramidal. No té cap element ornamental.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat actual L'espadanya està en bon estat de conservació. La campana està ubicada a l'espadanya de l'ermita. Té una truja de xapa metàl·lica que imita el perfil de les tradicionals valencianes de fusta. Disposa d'un cigonyal amb un cable per voltejar-la des de l'interior de l'ermita i batall lligat però no reforçat amb cable de seguretat.
Conservació, manteniment
Campanes Té una campana, datada de l'any 1894 i anteriorment ubicada a l'asil. És obra d'una foneria industrial catalana i rep el nom de Maria de la Presentació.
Tocs actuals de campanes La campana es volteja manualment per al culte de l'ermita.
Intervencions L'ermita és un edifici religiós dels denominats "d'arc de diafragma", alçat al segle XIII. L'espadanya és clarament posterior, datable dels anys 80 o 90 del segle XX. Possiblement es tracta d'una reconstrucció de gust historicista que busca construir-la amb certa estètica medieval. En ella es va ubicar la campana de l'Asil del poble, situada abans a l'església parroquial. Industrias Manclús va fabricar la truja de xapa metàl·lica.
Propostes La instal·lació actual de la campana no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana es deu baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional local. La campana es pot mecanitzar amb motor d'impuls o conservar el toc manual.
Autors de la fitxa de la torre
 • MARTÍN NOGUERA, F. Xavier (29-12-2000)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; ESPADAS MACIA, Sandra (20-10-2013)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxes] (10-03-2016)
 • 2 Fotos
  Fitxes de totes les campanes
  Editor ALEPUZ CHELET, Joan
  Actualització 27-08-2018

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaAutorsAny fosaDiàmetrePes
  EspadanyaMaria de la Presentación (1)18944760

 • ALBOCÀSSER: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2019)
  campaners@hotmail.com
  : 21-02-2019
  Convertir a PDF