Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Anna - BARCELONA (CATALUNYA)

(Referència: 1819)


Alçada del campanar 18
Descripció Església dels segles XII-XIII-XVI, iniciada en estil cistercenc i continuada al segle XIII en gòtic. Té planta de creu llatina amb una cúpula octagonal sobre trompes amb nervis de formigó situada damunt del creuer i un absis recte que està obert per un magnífic finestral triforat i amb un arc calat. Està coberta per una volta de canó a l'absis i al transsepte, i de creueria a la nau que està dividia en tres trams, un d'ells és el mateix creuer; el cor es troba damunt dos arcs rebaixats i del cancell de pedra que acull el portal que dóna al claustre gòtic situat a ponent. Un segon portal lateral gòtic a la banda de migdia és rectangular coronat per quatre arquivoltes apuntades que deixen el timpà nu, avui amb una imatge de santa Anna sobre una peanya mensuliforme. Els seus murs són de carreus mitjans de pedra grisa ben escairats. Al costat de l'absis s'obren dues capelles, una tancada amb reixa guarda obres d'art; l'altra, destinada al Santíssim, moderna i amb una entrada doble gòtica, amb arcs rebaixats de creueria separats per un pilar rectangular llarg i prim. La cúpula queda inserida dins un cimbori restaurat modernament amb murs de maó vist ja que es va perdre l'antic per les destruccions del 1936, .
Dimensions: 36'98 x 8'92 x 12'57 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada disminueix a mesura que s'acosta a l'altar major; la indicada aquí és la mitjana entre la màxima (8'96) i la mínima (8'88). La cúpula arriba al 19'58 metres i el transsepte en fa, respectivament 25'74 x 7'94 x 11'25.
Guarda un retaule gòtic del segle XIV, anònim, sobre Sant Joan Evangelista, conjunt gòtic refet del Crist Jacent a la Capella dels Perdons, un fragment de la pedra del Sant Sepulcre de Jerusalem i una pica beneitera interessant entre altres obres.
Campanar d'espadanya de tres ulls en arc de mig punt, un de petit al damunt dels altres dos; queda coronat per una petita piràmide; el seu mur té un gruix de 1'16 metres i la seva amplada, a la base, en fa 4'80. Una escala de pedra per l'exterior que s'inicia a la teulada del temple per la banda de llevant arriba fins a mitja alçada. Però la manera normal d'accedir a la base de l'espadanya es fa per un torricó adossat al mur de ponent i al claustre; té planta rectangular (2'50 x 2'40) i pel seu interior hi puja una escala de cargol de pedra picada per un espai cilíndric; prop dels ulls de l'espadanya té una sortida en un petit terrat des del qual, per una escala de ferro, s'accedeix a la plataforma que rodeja l'espadanya; per la banda de llevant una escala de gat de ferro permet accedir a les campanes que pengen dels ulls. Els seus murs són de carreus ben escairats com els de tot el temple. S'accedeix al torricó des de l'interior per una petita porta en arc de mig punt oberta al mur del transsepte en el braç de la dreta.
Situació: damunt el mur de ponent als peus del temple, escorat a la dreta proper al braç respectiu del transsepte.
Alçada: 18'00 metres.
Protecció Bé cultural d'interès nacional
Tipus: Monument històric
Declaració: 10/12/1881
Identificador: BCIN: 21-MH (IPAC: 25)
BIC: RI-51-0000029
Campanes Les campanes majors conserven encara la palanca per al toc manual, des d´un balconet junt a elles, sense topalls en el mur per dur-les a seure. La campana menor té una roda de fusta, probablement per tocar-la a distància.
Autor
  • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (21-09-2001)
  • LLOP i BAYO, Francesc (23-05-2002)
  • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (27-01-2010)
  • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

    AutorTítolData
    NOVELLA, Pedro J.Rellotges de sol - Catalunya V2016
    VIDAL, ManuelPeio Sánchez: «Hoy las campanas tocan a muerto y a oración»2017
    16 Fotos
    Editor de la fitxa DALMAU i ARGEMIR, Delfí
    Actualització 14-07-2015


  • Fitxa reduïda (PDF)
  • BARCELONA: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 29-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 20 Visitants: 20 Usuaris: 0