Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Climent de Vilaller - VILALLER (CATALUNYA)

(Referència: 3066)


Descripció Altitud: 981 metres.
Església neoclàssica de fi del segle XVIII, amb la data del 1798 gravada al portal. Consta de tres naus, la central de quatre trams, un amb el cor, coberta amb una volta de llunetes damunt quatre arcs torals de mig punt lleugerament rebaixats; les laterals ho estan amb voltes d'aresta amb clau de volta merament decorativa. El cor als peus amb barana de fusta tornejada descansa sobre d'un arc carpanell. Té un cancell digne. L'interior està pintat de blanc menys el sòcol i les arestes dels arcs formers i motllures disposades damunt les pilastres que separen els arcs i les impostes motllurades que ressegueixen la base de les cobertes. El frontis té un portal d'arc dovellat de mig punt, un òcul a mitja alçada i una cornisa angular; a la part alta, a banda i banda, hi figuren dues finestres rectangulars amb l'arc lleugerament corbat. Els seu murs mostren paraments de maçoneria mig carreuada.
Dimensions: 22'60 x 7'44 x 10'86 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total de les tres naus arriba als 14'40 metres.
Guarda una pica baptismal ovoide d'un metre de diàmetre a la boca i amb relleus a tot al voltant exterior que dibuixen un fris de d'arcuacions allargassades.
Campanar coetani del temple. Té un primer cos robust de planta gairebé quadrada (6'90 x 7'10 m); el segon és octagonal i un de tercer cilíndric amb finestrals cecs; al seu damunt s'aixeca una torrella novament de planta octagonal amb finestres d'arc de mig punt obertes i cegues alternades; hi pengen campanes. Està coronat per una cornisa i una agulla vuitavada de pissarra amb inflexió a la base. Els seus murs són de maçoneria mig carreuada amb cantoneres de pedres rogenques ben escairades; una motllura corona el primer cos prismàtic rectangular; el cos superior o torrella és de recent construcció. Porta a la cel·la una escala de pedra sobre voltes, arrapada als murs i amb un ull central; a mitja alçada aquesta escala prossegueix amb la mateixa estructura però de fusta.
Situació: adossat al mur lateral de llevant fent angle al sud-est del frontis orientat a migdia.
Alçada: 33'82 metres.
Esveltesa: 4,7
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (02-06-2005)
 • 2 Fotos
  Editor ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc
  Actualització 12-01-2015


 • VILALLER: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 24-09-2021
  Convertir a PDF