Inventari de Campanes

Parròquia de la Mare de Déu de l'Assumpció (Nova) - SANTA POLA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 3409)


Data de construcció 1960ca
Descripció La parròquia compta amb una torre campanar situada als peus del temple, en un lateral de la façana principal. És de planta rectangular, disposant de tres nivells on s'ubiquen les finestres de les campanes, dos per cada nivell, a les cares nord i sud. El lateral compta amb una estructura en forma de cuadrícula. Remata la torre una balustrada, situant al centre del terrat una gran creu. En el interior una escala permet pujar als distints nivells de les campanes, fins arribar al terrat.
Estat actual La fàbrica de la torre es troba en un bon estat de conservació. Per un altra banda en els distints nivells de les campanes es troven tirats les restes de instal·lacions anteriors com martells, batalls i alguna truja entre altres. Seria recomanable la retirada d'aquestes restes de la torre, ja que la seua caiguda suposa un perill.
Campanes Compta amb un total de sis campanes, ubicades en el campanar per parelles, de forma que les més grans están al primer nivell i les menudes al tercer. Del conjunt de campanes, cinc van ser foses per Germán ROSES en 1963, costejades per entitats locals i els veïns de Santa Pola; mentre que la campana restant, de nom Jaume, va ser fosa en 1940 i pujada a la torre amb les altres. Les sis campanes van ser dotades de truges de ferro, model de la casa ROSES i motors de vol continu. A més les quatre campanes grans comptaven amb martell per als repics.

Per tal de transportar les campanes fins Santa Pola, aprofitaren els viatges que diàriament realitzaven els camions carregats de peix procedent del litoral alacantí i el interior de la Comunitat, de manera que resultava més econòmic el seu transport. Com l'arribada de una campana suposava una gran festa van sol·licitar que cada dia es portara una campana, així durant una setmana celebraren la recepció de les noves campanes. Cada dia de matí es reunien els veïns, autoritats locals i la banda de música per rebre a la campana del dia.
Tocs actuals de campanes Des del moment de la seua instal·lació les campanes han tocat de forma exclusivamente automàtica.
Intervencions Amb l'esclat de la Guerra Civil en 1936 l'antic temple va ser derrocat. Posteriorment es va decidir la seua reconstrucció, amb un edifici sense cap referència al anterior i de formes modernes. Entorn a 1960 s'alcaria l'actual església amb la seua corresponent torre campanar, que acabarien abans de 1963, quan es va encarregar el nou joc de campanes. Posiblement es obra del arquitecte Antonio Serrano Peral.
Autor
  • LLOP i BAYO, Francesc (2008)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica del campanar] (04-09-2012)
  • ALEPUZ CHELET, Joan; ESPADAS MACIA, Sandra [Documentació de les campanes] (17-08-2013)
  • Rogle, roda de campanes
    Situat en lateral del creuer, compta amb un rogle de moderna factura.

     

    17 Fotos

    Fitxes de les campanes

    Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
    Actualització 02-09-2013

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    CampanarTomàs (1)ROSES ATZENETA19634243
    CampanarJaume (2)ROSES SOLER, JUAN BAUTISTA19405393
    CampanarPere (3)ROSES ATZENETA196363176
    CampanarJosé (4)ROSES ATZENETA196387406
    CampanarMaria (5)ROSES ATZENETA196399629
    CampanarJesús (6)ROSES ATZENETA19631191013

  • Fitxa reduïda (PDF)
  • SANTA POLA: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 28-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 92 Visitants: 92 Usuaris: 0