Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Martí Bisbe - SANT MARTÍ SESGUEIOLES (CATALUNYA)

(Referència: 6533)


Alçada del campanar 25.35
Descripció Altitud: 647 metres.
Església barroco-neoclàssica aixecada entre el 1779 i el 1783. Consta d'una nau i dos passadissos laterals oberts entre les capelles; la nau de quatre trams, un d'ells amb el cor, està coberta amb una volta de llunetes sobre quatre arcs torals; els passadissos ho estan amb voltes de creueria; a la capçalera recta s'hi inclou un presbiteri poligonal de cinc costats cobert amb volta de nervis sobre petxines raconeres. El cor es troba sobre un arc carpanell i una volta de llunetes.
El frontis té una portalada barroca en pedra grisa, ben picada, oberta en arc de mig punt dovellat amb l'intradós rebaixat; a banda i banda dels muntants carreuats s'hi troben dues columnes jòniques sobre pedestals barrocs estrangulats adossades al mur i que sostenen un arquitrau amb els baixos filetejats i una cornisa destacada; al seu damunt s'inicia un frontó sinuós truncat amb sengles volutes ja de bon començament que permet un ampli centre ocupat per una fornícula amb la imatge del patró i decorada a l'entorn per petites volutes i corbes barroques; a mitja alçada hi ha oberta una rosassa motllurada i atrompetada i, sota la cornisa angular, hi figura una petita finestra quadrada; unes altres de rectangulars es troben a banda i banda de la fornícula i uns petits òculs situats en la seva vertical al nivell del portal; uns bancs de pedra decoren la part baixa del frontis que té un parament de carreus petits de pedra blanca de la Segarra desiguals i picats matusserament,
Dimensions: 25'40 x 8'22 x 15'68 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; des del fons de les capelles laterals l'amplada fa 15'54 metres.
Arquitectes: mestres d'obres Feliu Borràs, Jaume Vall i Francesc Montalar. Pel que fa al campanar el mestre de cases Marc Godier el 1692 (projectista) i construït per Joan Reinald el 1708.
Guarda encastada a la part de llevant i a l’exterior una imatge de sant Miquel procedent de l'antiga església.
Campanar renaixentista-barroc, exempt, del 1550 acabat quan van sobrealçar-lo entre el 1692 i 1708. Té planta gairebé quadrada (5'00 x 5'30 m). Està coronat per una cornisa i un terrat amb balustrada i pinacles als angles. Sobre el terrat s'aixequen quatre arcs apuntats units al centre per sostenir una campaneta. La cel·la queda oberta amb quatre finestres d'arc de mig punt, una a cada cara; hi pengen campanes, alguna encara del segle XVIII. Sota la cel·la s'hi troba una motllura. Un contrafort atalussat reforça la seva base; està bastit amb murs de carreus ben escairats de pedra blanca del país.
Situació: formava part de l'edifici de l'antiga església avui desaparegut i s'ha conservat solitari i força lluny (a un extrem de la població) de l'actual església parroquial situada al centre. Serveix, tanmateix, de campanar parroquial.
Alçada: 25'35 metres.
Esveltesa: 4,7
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-6162
Autor
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (05-05-2001)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (21-10-2006)
 • 7 Fotos
  Editor de la fitxa DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 05-03-2015


 • Fitxa reduïda (PDF)
 • SANT MARTÍ SESGUEIOLES: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2024)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 24-06-2024
  Convertir a PDF

  Connectats: 144 Visitants: 143 Usuaris: 1 - francesc