Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Tirs - OLIOLA (CATALUNYA)

(Referència: 7572)


Alçada del campanar 25.5
Descripció Altitud: 430 metres.
Església romànica dels segles XI-XII ampliada i modificada al segle XVIII. Consta d'una nau de tres trams coberta amb una volta de canó reforçada per dos arcs torals de mig punt; queda capçada per un absis semicircular amb un alt sòcol i amb decoració d'arcs cecs i lesenes; té una cúpula dins d'un cimbori octagonal del segle XVIII amb finestres rectangulars, una a cada cara del tambor obert directament sobre la volta. Té una cripta d'una sola estança recentment descoberta i restaurada; es troba a la part baixa de l'absis, sense sostre, ja que el que tenia ha estat retirat; mostra interiorment cinc arcs de mig punt prolongats per fines pilastres i amb tres finestres de punt rodó esqueixades, doble en la central. Un cor situat als peus de la nau descansa en una embigat de fusta.
El frontis a ponent té un portal d'arc de mig punt amb una arquivolta, a mitja alçada una fornícula buida i, més amunt encara, un òcul circular amb marc de pedra ben tallada; per coronament té una minsa cornisa angular com a prolongació de la teulada de doble pendent. Un altre portal en arc de mig punt també estava obert al mur de migdia; avui es troba paredat. Els seus murs són de carreus de pedra del país marronosa i vermellosa, petits i mitjans ben escairats, irregulars i més o menys ben alineats.
Dimensions: 23'90 x 5'50 x 14'00 metres de llargada, amplada i alçada respectivament; l'amplada total des del fons de les capelles laterals fa vuit metres.
Guarda a la cripta una bella pica baptismal semiesfèrica amb peu cilíndric, tota ella decorada amb un relleu simulant grills allargassats. Presideix l'absis una bella imatge romànica de Sant Tirs de peu dret que antigament es trobava en la fornícula del frontis; l'acompanyen sis talles barroques de personatges sants.
Campanar romànic. Té planta quadrada (4'15 x 4'15 m); està coronat per una cornisa i una coberta piramidal de rajola blava moderna. La cel·la està oberta amb finestres romàniques amb l'arc desfet substituït per llindes; uns frisos d'arcs cecs al centre, també desfets en allargassar les finestres, les flanquegen en dos nivells, a l'inferior al costat de finestres avui paredades. Els seus murs són de carreus petits i ben escairats i amb els caires al cos superior de la cel·la lleugerament destacats a manera de lesenes cantoneres. L'escala que puja fins a la cel·la és d'obra i, en part, de cargol de pedra; avui dia (2009) no presenta pas gaire seguretat i necessita urgents reparacions.
Situació: mig incorporat a l'edifici, pel cantó de migdia, proper a l'absis orientat a llevant.
Alçada: 25'50 metres; mesura calculada amb dificultats per les barreres arquitectòniques que rodegen l'edifici; caldrà acceptar-la com aproximada.
Esveltesa: 6,1
Protecció Bé inventariat
Identificador: IPA-420
Autor
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (25-03-2002)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (23-08-2010)
 • 6 Fotos
  Editor de la fitxa DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 24-11-2015


 • OLIOLA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 30-11-2023
  Convertir a PDF

  Connectats: 14 Visitants: 14 Usuaris: 0