Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Maria de Vilanova - VILANOVA DE SAU (CATALUNYA)

(Referència: 7677)


Alçada del campanar 18.57
Descripció Altitud: 560 metres.
Església romànica del segle XII; se'n conserva l'absis i l'estructura de l'edifici; fou sobrealçada i modificada al 1870 quan es va instal·lar una portalada neoclàssica de pedra grisa amb un portal en arc de mig punt, pilastres toscanes d'escàs relleu adossades als muntants, un entaulament senzill i un frontó circular amb el timpà nu; està oberta en el frontis romànic que a mitja alçada hi té una petita finestra rectangular i el corona una cornisa angular interrompuda al centre amb la mola del campanar. Consta d'una nau romànica sobrealçada coberta amb una volta de canó; fou acompanyada a la banda de migdia per una altra del 1870 separada de la primera per tres arcs formers damunt dos pilars quadrats. Té per capçalera un absis semicircular amb decoració d'arcs cecs bastit amb carreus petits ben escairats com en el frontis i en els murs laterals; en ells, a la part alta, separant el mur romànic del que es feu de paredat en sobrealçar el temple, hi figuren uns frisos de dents de serra i d'arcuacions cegues; el material és d'un color marronós.
Dimensions: 20'00 x 6'30 metres d'amplada i llargada; l'amplada total des del fons de les capelles laterals fa 14'50 metres.
Campanar sobre els peus de la nau, possiblement una antiga espadanya avui refeta com a torre, de planta rectangular (5'13 x 3'70 m) amb coberta piramidal, un pinacle al cim i amb merlets esglaonats a tot el voltant de la seva base. La cel·la queda oberta amb finestres d'arc de mig punt, dues a ponent i a llevant i una a cadascuna de les altres dues cares; hi pengen campanes. Els seus murs són de carreus.
Situació: sobre els peus de la nau, prolongació de la façana de ponent, centrada amb el portal.
Alçada: 18'57 metres.
Esveltesa: 3,6
Protecció Sense protecció
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (28-06-2002)
 • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

  AutorsTítolData
  CAÑELLAS, Miquel S.Campanars d'Osona2012
  2 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 28-11-2015


 • VILANOVA DE SAU: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 21-03-2023
  Convertir a PDF