Inventari de Campanes

Parròquia de l'Assumpció de Maria - LLARDECANS (CATALUNYA)

(Referència: 8158)


Alçada del campanar 37.24
Descripció Altitud: 397 metres.
Església barroca al frontis i neoclàssica a l'interior; fou aixecada entre el 1766 i el 1776. Consta de tres naus, la central de cinc trams, un d'ells fa de transsepte i un altre amb el cor; queda coberta amb una volta de llunetes sobre quatre arcs torals de mig punt; les laterals i el transsepte tenen voltes d'aresta; estan separades per robustos pilars quadrats amb pilastres adossades a cada cara amb doble capitell dòric i destacada cornisa; són rectes la capçalera i el presbiteri amb arc triomfal de mig punt. El cor amb barana metàl·lica descansa en un arc carpanell i una volta d'aresta.
El frontis té una portalada ricament decorada amb alts relleus de volutes i motllures que s'estenen de dalt a baix d'aquest mur; el portal en arc de mig punt damunt impostes i amb el marc motllurat està flanquejat per unes pilastres de capitells composts i un doble entaulament truncat; descansen sobre pedestals inflats; la cornisa motllurada i molt destacada al centre pren forma poligonal amb els costats còncaus i deixa un timpà amb una fornícula amb la imatge de la patrona; al seu damunt hi figura una finestra rectangular rodejada de tota mena d'elements barrocs (volutes, pinacles, cornises truncades, pilastres triplicades); i encara, al seu damunt, hi ha una gran imatge de l'arcàngel Sant Miquel amb un drac als peus. El frontis queda coronat per un frontó triangular amb pinacles als seus dos angles extrems i una espadanya amb campaneta i un pinacle amb creu metàl·lica al cim; als laterals la cornisa pren curvatura còncava. Unes pilastres que recorren el mur de dalt a baix el divideixen en tres zones. Tant el mur del frontis com els dels laterals mostren paraments de carreus ben escairats de pedra marronosa clara.
Dimensions: 35'00 x 7'91 x 13'35 metres de llargada, amplada i alçada respectivament; l'amplada total de les tres naus fa 14'55 metres i la del transsepte 7'50.
Arquitectes: mestres d'obres Josep Reyt i Miquel Batiste.
Guarda retaules barrocs, un a l'altar major i altres als laterals.
Campanar neoclàssic coetani del temple. El primer alt cos de planta quadrada (5'90 x 5'90 m) està capçat per una motllura composta; al damunt s'aixeca un segon cos vuitavat amb els caires ressaltats per pilastres i dividit en diversos pisos per motllures. La cel·la queda oberta amb finestres d'arc de mig punt i amb balustrades, una a cada cara, cegues i obertes alternades; hi pengen campanes. El conjunt està coronat amb una destacada cornisa i una torrella octagonal amb finestres rectangulars, una a cada cara, reforçats els caires per contraforts amb la base de volutes, i una motllura al capdamunt decorada amb petits pinacles als angles; està capçada per una agulla piramidal vuitavada de rajoles rogenques amb pinacle al cim. Els seus murs són de carreus ben escairats de pedra clara en el primer cos i més fosca en els de planta octagonal.
Situació: damunt l'ala dreta del temple fent angle al sud-est del frontis orientat a migdia.
Alçada: 37'24 metres.
Esveltesa: 6,3
Protecció Bé Inventariat
Identificador: IPA-14251
Autor
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (02-06-2002)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (09-09-2006)
 • 7 Fotos
  Editor de la fitxa DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 12-03-2016


 • Fitxa reduïda (PDF)
 • LLARDECANS: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2024)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 22-04-2024
  Convertir a PDF

  Connectats: 32 Visitants: 32 Usuaris: 0