Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Quirze - SANT QUIRZE SAFAJA (CATALUNYA)

(Referència: 8459)


Alçada del campanar 25.06
Descripció Altitud: 625 metres.
Església barroca. Consta de tres naus; la central està coberta amb una volta de llunetes damunt tres arcs torals i amb una decoració simulant nervis; les laterals de dos trams amb voltes ogivals queden separades de la central per columnes. Té un cor al peus damunt el cancell. Un absis romànic llombard semicircular (segle XI) amb arcs cecs sota la cornisa motllurada, lesenes i carreus ben escairats i ben disposats en filades uniformes es troba mig amagat per les obres de reforma del segle XVII (1610 a 1649). El frontis té un portal renaixentista en el que hi figura la data de 1640 a la llinda i amb grades al seu davant; té marc rectangular i motllurat flanquejat per pilastres decorades amb relleus i adossades als muntants, un entaulament dòric, un frontó triangular amb tres pinacles de bola adossats al mur situats sobre els tres angles; més amunt apareix un òcul sota de la cornisa angular. Els seus murs estan arrebossats i pintats d'un color crema.
Guarda un relleu amb una Pietat de l'escultor del segle XX Frederic Marès; també s'hi conserva una imatge de marbre de la Mare de Déu del Roser, i una pica baptismal de finals del romànic.
Campanar barroc aixecat entre el 1670 i el 1677 similar al de Castellterçol. Té un primer cos baix de planta gairebé quadrada (6'70 x 6'65 m); el segon és octagonal irregular. Està coronat per una minsa cornisa amb vuit gàrgoles, una a cada angle, i un terrat amb balustrada i alts pinacles amb bola sobre dels pilars dels caires. La cel·la bastida amb carreus ben escairats queda oberta amb vuit finestrals d'arc de mig punt, un a cada cara, estrets als costats curts; pengen campanes als dels costats amples. Els seus murs estan arrebossats amb carreus en relleu a les cantoneres i ornats amb motllures senzilles, dues sota finestrals i una a l'arrencada dels seus arcs.
Situació: adossat a l'angle nord-est de la capçalera orientada a llevant.
Alçada: 25'06 metres.
Esveltesa: 3,7
Protecció Bé Inventariat
Identificador: IPA-29471
Autor
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (00-08-2000)
 • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

  AutorTítolData
  CAÑELLAS, Miquel S.Campanars d'Osona2012
  4 Fotos
  Editor de la fitxa DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 29-04-2016


 • Fitxa reduïda (PDF)
 • SANT QUIRZE SAFAJA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2024)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 22-02-2024
  Convertir a PDF

  Connectats: 48 Visitants: 47 Usuaris: 1 - servidor