Inventari de Campanes

Santuari de Sant Onofre - QUART DE POBLET (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 983)


Data de construcció Segle XVIII, reformes a finals del XIX-XX
Descripció La façana principal del santuari està coronada per una espadanya. Aquesta té dos finestres amb arc de mig punt que estan situades a la mateixa altura i rematada per un frontó corb amb una motllura.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat original Segurament la campana gran estava instal·lada amb una truja de fusta fabricada per la casa fonedora i dotada amb accessoris per tocar-la manualment a distància.
Estat actual L'estat de conservació de l'espadanya és bo. Les dos campanes estan instal·lades amb truges de ferro de la foneria Manclús i mecanitzades amb electromalls. La campana més xicoteta té un motor d'impuls i la major un de vol continu. Aquesta última també conserva un electromall trifàsic que segurament no funciona.
Conservació, manteniment
Campanes Té dos campanes. La xicoteta té una inscripció incisa amb la data de 1877 i s'ha assenyalat que prové d'un vaixell escandinau. La gran va ser fosa l'any 1941 als tallers de la foneria Hermanos Roses de Silla i regalada per Onofre Andrés i Milagros Descals. Està dedicada a Sant Onofre.
Tocs actuals de campanes Les dos campanes es voltegen i repiquen automàticament.
Intervencions Al voltant de la dècada dels anys 70 la foneria de Salvador Manclús va dotar les dos campanes amb truges de ferro. A més, les mecanitzaren amb motor de vol continu i electromalls trifàscis. Posteriorment s'ha canviat el motor de la campana xicoteta per altre d'impuls i els electromalls per uns monofàsics.
Propostes Cal restaurar les dos campanes i canviar les truges de ferro per altres de fusta de perfil tradicional valencià. El motor de la campana gran s'ha de canviar per altre d'impuls.
Autors
 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (23-05-2000)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de les campanes] (14-05-2018)
 • 4 Fotos

  Fitxes de totes les campanes

  Editor ALEPUZ CHELET, Joan
  Actualització 12-04-2020

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  EspadanyaTiple (1)18773219
  EspadanyaSant Onofre (2)ROSES, HERMANOS (SILLA)19414037

 • QUART DE POBLET: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 09-12-2021
  Convertir a PDF