Catedral de Santa Maria - LA SEU D'URGELL (L'ALT URGELL) (CATALUNYA)

Campanes actuals

Campana (1)

(Referència 5663)
Arxiu sonor de la campana

Localització espadanya
Diàmetre 40
Pes aproximat 37
Any fosa 1629
Descripció La campana utilitza dos tipus d'epigrafia. En la part superior amb capital humanística es llig, entre altres, "...ORA PRO NOBIS 1629 + " mentre que en el mig sembla que es tracta d'epigrafia gòtica, procedent probablement d'una campana anterior, així com alguns dels seus gravats. No obstant la gran altura a la qual es troba, impedeix de confirmar que la campana sería del XVII i no anterior com semblaba de lluny.
Terç (T) "...ORA PRO NOBIS 1629 + " /
(Crucifixió)
Mig (M) (Epigrafia gòtica minúscula)
Prima Fa# 5 +42
Hum Lab 4 -34
Tercera Sib 5 +33
Quinta Re 6 +12
Octava Lab 6 -34
Tocs tradicionals de campanes La campana era utilitzada per alguns tocs de la Catedral sens que puguem precisar-hi quals. L'existència de cigonyal permetria que la campana voltès completament, tot i que no podem assegurar-ho, vistes les tradicions catalanes que limiten el toc des del brandeig fins a arribar a detindre's verticalment.
Tocs actuals de campanes Fa molts anys que la campana no toca.
Truja Fusta
Estat original La campana té una instal•lació poc usual a Catalunya, amb la utilització d'un cigonyal, que permetria el seu volteig complet mitjançant la cadena, des del propi temple (ja que hi han el forats corresponents en la vota del creuer).

Així i tot el batall de gran tamany denotaria més aviat que la campana fòs brandada més que voltada.

L'allargament dels eixos més enllà del braç de fusta, poc usual i gens segur, sembla indicar que la campana, procedent d'altre temple, fou adaptada a aquesta espadanya, que té finestres més amples.

Estat anterior En les diverses documentacions, la campana ha estat sempre fora d'ús, ja que la cadena que permet de tocar-la a distància arriba sols fins la teulada, sense baixar més.
Estat actual La campana es troba en bon estat sonor, i es pot tocar mitjançant la cadena. Sembla estar-hi solta i el jou de fusta està plé de pedaços. Fins i tot, tot i que es tracta d'una campana de set anses, ha estat istal•lada com si sols en tinguès tres, afegint-hi inseguretat al conjunt.

A més a més la cadena ha estat tallada, i no arriba més que fins la teulada, per la qual cosa es troba fora de tot ús.

Mecanismes de toc La campana té cigonyal que permetria voltejar-la - La cadena arriba tan sols a la teulada - Fa molt de temps que no és tocada
Intervencions No sabem de cap actuació recent.
Propostes Cal renovar el jou de fusta, tot i mantenent el capçal en la mesura del possible, per què la campana pugui oscil•lar amb la mateixa velocitat que ara. El braç ha de ser nou, de manera que arribi fins als murs de la finestra on s'hi troba. Vista l'especial ubicació de l'espadanya, no sembla probable que les campanes, que ara mateix podrien tocar de manera manaul, tornéssin a fer-ho de nou, per la qual cosa els mecanismes, de difícil accés, no deuríen de contemplar aquesta possibilitat.

Es proposa un motor d'impulsos, amb dues altures de brandar, mitja i alta, sense arribar al volteig complet, i tampoc sense deixar asseguda i parada la campana invertida.

Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un BIC declarat. No obstant seria convenient incoar un expedient individual de declaració com a Bé d'Interès Cultural degut a l'alt valor de la campana.
Valoració Cal incoar expedient per declarar-la Bé d´Interés Cultural. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per una rèplica.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes Mesures aproximades - Inaccessible sense mitjans extraordinaris.

Documentació anterior:


 • ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc (05/06/2004)
Editor ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc
Actualització 24-10-2016
5 Fotos

Sant Sadurní (2)

(Referència 5664)

Localització espadanya
Diàmetre 50
Pes aproximat 72
Any fosa 1696
Espatlla (H) cordó / 2 cordons
Terç (T) cordó / "# S # SATVRNINVS # ORAPRONOBIS # FRANCISCO # # # " / cordó / "BONA # SELVA # YSELVA # RECTOR # I # 6 # 9 # 6 # " / cordó
Mig (M) 2 cordons / (00) (creu amb pedestal)
Mig peu (MP) 3 cordons
Peu 2 cordons
Truja Fusta
Estat actual La campana té una gran esquerda.
Mecanismes de toc La campana té cigonyal que permetria voltejar-la - Sense cadena, possiblement pel trencament de la campana
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permet
Notes Documentació anterior:
 • ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc (05/06/2004
Editor ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc
Actualització 21-05-2005
8 Fotos

Campana (3)

(Referència 5665)
Arxiu sonor de la campana

Localització espadanya
Diàmetre 60
Pes aproximat 125
Any fosa 1350ca
Terç (T) 2 cordons /
" ⋮ + ⋮ (marca de fàbrica) MENTEM ⋮ SANTAM ⋮ ESPONTANEAM ⋮ HONOREM ⋮ "
2 cordons /
" ⋮ + ⋮ (marca de fàbrica) DEO ⋮ ET ⋮ PATRIE ⋮ LIBERACIONEM ⋮ "
2 cordons
(la marca de fàbrica consisteix en una campaneta rodejada de epigrafia majúscula gòtica, il•legible)
Mig (M) 2 cordons
Mig peu (MP) cordó (més gruixut)
Peu 2 cordons
Prima Mi 5 +17
Hum Mi 4 -32
Tercera Sol 5 +25
Quinta Do 6 +15
Octava Mib 6 +41
Tocs tradicionals de campanes La campana era utilitzada en certs tocs de la Catedral, sense precisar. La existència de cigonyal permetria el volteig complet de la campana, però el batall de major tamany de l'habitual indicaria, pel contrari, que la campana sols fòs brandada.
Tocs actuals de campanes Fa anys que la campana no és tocada.
Truja Fusta
Estat original La campana té una instal•lació gens usual a Catalunya, amb la utilització d'un cigonyal, que permetria el volteig complet mitjançant la cadena, des del propi temple (ja que existeixen els forats corresponents a la volta del creuer). No obstant, l'allargament dels eixos més enllà del braç de fusta, poc usual i encara menys segur, sembla indicar que la campana, procedent d'altre lloc, fou adaptada a aquesta espadanya, amb unes finestres més amples.
Estat anterior En les anteriors documentacions la campana estava fora d'ús, ja que la cadena de la qual disposa arriba sols fins la teulada, i els forats de la volta estàn coberts.
Estat actual La campana està en bon estat sonor i es pot tocar mitjançant la cadena. No obstant la cadena ha sigut tallada i no arriba més que a la teulada, per la qual cosa es troba fora de tot ús.

No obstant la instal•lació no fou feta per una empresa especialitzada, ja que la campana, de tres anses, sols penja de la central, atravessada per l'eix el qual està reforçat en aquell punt. Els altres ferratges sols fixen el jou, però no aquest a la campana. Es tracta d'un conjunt força inestable, i que fòra perillós si estigués en ús.

Mecanismes de toc Cigonyal amb cadena que arriba sols fins la teulada, no utilitzada.
Intervencions No consta cap actuació recent.
Propostes Cal renovar el jou de fusta, tot i mantenent en la mesura del possible el capçal, perquè la campana puguès brandar a la mateixa velocitat que actualmente. El braç ha de ser nou, de manera que arribi a l'ample de la finestra on s'hi troba. Vista l'especial ubicació d'aquesta espadanya no sembla probable que aquestes campanes, que ara podrien tocar manualment, tornéssin a fer-ho, per la qual cosa els mecanismes, de difícil accés, no han de contemplar aquesta possibilitat.

Es proposa un motor d'impulsos, amb dues alçades de brandeig, mitja i alta, sense arribar a voltejar completament, i tampoc deixant la campana asseguda cap amunt.

Protecció Protecció genèrica per trobar-s'hi en un BIC declarat. No obstant seria convenient la declaració individual d'aquesta campana com Bé Moble d'Interés Cultural, degut al seu alt interès.
Valoració Cal incoar expedient per declarar-la Bé d´Interés Cultural. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per una rèplica.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes Documentació anterior:

 • ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc (05/06/2004)
Editor ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc
Actualització 24-10-2016
13 Fotos

Ermengol (1)

(Referència 553)
Arxiu sonor de la campana

Localització sala de campanes
Diàmetre 89
Altura del bronze 83
Vora 10
Pes aproximat 408
FonedorBARBERÍ (RIUDELLOTS DE LA SELVA)
Any fosa 1946
Prima Fa 4 +45
Hum La 3 +31
Tercera Si 4 +26
Quinta Fa# 5 -46
Octava La 5 -35
Truja biga de ferro robellada
Mecanismes de toc cadena per al repic manual - (00) electromall
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Editor ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc
Actualització 24-10-2016
30 Fotos

Santa Maria (2)

(Referència 1862)
Arxiu sonor de la campana

Localització sala de campanes
Diàmetre 100
Altura del bronze 80
Vora 10,5
Pes aproximat 579
FonedorPACCARD (ANNECY)
Any fosa 1992
Terç (T) (06) " 179 " [CM1]
Mig (M) (06) (Santa Maria d'Urgell 24 x 9) /
"SANCTA MARIA / MAGNA PARENS URGELLITANA" [CM 2,3]
Mig peu (MP) (00) (marca del fundidor) "(campana) PACCARD (campana) ANNECY FRANCE (campana)"
(06) "IN MEMORIAM CONIUGUM XAVERII + ET MARIAE FACTA A. D. MCMXCII" [CM 1.5]
Prima Sol 4 +21
Hum Sol 3 +21
Tercera Sib 4 +23
Quinta Re 5 +35
Octava Sol 5 +18
Truja hierro rétro
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Editor ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc
Actualització 24-10-2016
24 Fotos

Sant Just, Sant Marc i Santa Bàrbara (3)

(Referència 681)
Arxiu sonor de la campana

Localització sala de campanes
Diàmetre 103
Altura del bronze 87
Vora 12
Pes aproximat 633
FonedorMANZANA, VENTURA; MARCO FRANCISCO; PÉREZ JOAQUÍN
Any fosa 1754
Anses Anses decorades acabades amb forma d'urpes amb ungles
Terç (T) " CHS # VINCIT # IMPERAT # REGNAT # AB # OMNI # MALO # NOS # DEFENDAT # ET # VERBVM # CARO " (garlanda estels fins omplir la línia) /
" FACTVM # EST # S # IVSTE # S # MARCE # S # BARBARA # ORATE # PRO # NOBIS # ANNO # I754 # MARTY # 29 # " [CH1.8]
Mig (M) M (00) (Creu) (01) y (07) (Ecce Homo) (04) y (11) (Mare de Déu erecta amb Nen) (06) (petita creu de cinc estels)
Mig peu (MP) 2 cordons /
" BENTVRA # MANZANA # JOAQVIN # PERZ # FRANCO # MARCO # ME # HIZIERON # " [CH1.8] /
5 cordons
Peu 2 cordons /
garlanda d'estels /
2 cordons
Prima Fa# 4 +20
Hum Sol 3 +47
Tercera Si 4 -29
Quinta Re 5 -17
Octava Lab 5 +08
Truja biga de ferro robellada
Estat actual bien
Mecanismes de toc cadena per al repic manual - (00) electromall
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Editor ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc
Actualització 24-10-2016
69 Fotos

Campana del Senyor (7)

(Referència 541)
Arxiu sonor de la campana

Localització sala de campanes
Diàmetre 118
Altura del bronze 95
Vora 10
Pes aproximat 951
FonedorMESTRE ANTONI; MESTRE MIQUEL
Any fosa 1507
Terç (T) " + xps uincit xps rexnad xps inperat xps ab omni malo nos defendat : si ergo me qritis sinite : hos abire " [mg3.5]
Mig (M) (00) y (06) (creu camb dues imatges als peus: Diaca a la dreta i sant Antoni Abat a l'esquerra) (03) y (09) (Santa Maria d'Urgell)
Mig peu (MP) " # ihs # xps # ecce cru+cem domini # fugite partes # aduerse # uincit leo de tribu iuda radix # da alla # mr : antoni e mr miquel # me fecit # any # mil # d # uii + " [mg3.5]
Peu 2 cordons /
garlanda /
2 cordons
Prima Fa 4 -01
Hum Mi 3 +12
Tercera Lab 4 -41
Quinta Si 4 -33
Octava Fa 5 -47
Truja ferro rétro Paccard
Valoració Cal incoar expedient per declarar-la Bé d´Interés Cultural. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per una rèplica.
Instal·lació La instal•lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes Documentacions anteriors:

 • ESPAÑA i LAVEDA, Vicent; GONZALO ÁLVARO, Juan Ignacio (12/07/1989)
 • LLOP i BAYO, Francesc (03/08/1998)
 • ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc (05/06/2004)
Editor ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc
Actualització 24-10-2016
96 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2018)
  campaners@hotmail.com
  : 16-08-2018
  Convertir a PDF