Notes sobre la conservació del conjunt de campanes del Santuari de la Mare de Déu del Castell de Cullera

El conjunt de campanes del Santuari de la Mare de Déu del Castell va ser intervingut entre l’any 2009 i 2010. Les cinc campanes varen recuperar les truges de fusta i es varen electrificar de nou, amb motors d’impulsos i nous electromartells per als repics.

Han estat diverses les ocasions en que els Campaners de la Catedral de València hem pujat a la cambra de les campanes per fer-les sonar manualment, en quasi totes les ocasions per acompanyar el moment de la “Baixà” de la imatge de la Mare de Déu el dissabte següent a la Pasqua.

No és gens complicat de tocar aquest conjunt de campanes de forma manual, degut a l’amplitud de l’espai de la sala de campanes i a l’altura a la que estan situades. Malgrat això si observem certes dificultats com són:

Enguany hem tornat a tocar de forma manual estes campanes. I hem comprovat també que l’estat de conservació d’alguns elements es deficitari.

Esperem que aquestes deficiències es solucionen el més ràpid possible per garantir la seguretat del conjunt i no lamentar danys majors a les campanes, als seus automatismes i als campaners que tan gustosament les fan sonar de forma manual en ocasions.

MARTÍNEZ ROIG, Eliseo
(06-05-2019)
 • Santuari de Nostra Senyora de l'Encarnació - Mare de Déu del Castell de Cullera - CULLERA: Campanes, campaners i tocs
 • CULLERA: Campanes, campaners i tocs
 • MARTÍNEZ ROIG, ELISEO (PAIPORTA) : Investigador, escriptor, compositor
 • MARTÍNEZ ROIG, ELISEO (PAIPORTA) : Tocs i altres activitats
 • Conservació, manteniment: Bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 29-01-2023
  Convertir a PDF