Inventari de Campanes

Santuari de Nostra Senyora de l'Encarnació - Mare de Déu del Castell de Cullera - CULLERA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 2138)


Data de construcció 1891-1897
Descripció A la part superior de la façana principal del Santuari, s'alça un robust campanar d'estil neo-romànic (a l'igual que la resta del temple patronal), obert a la sala de campanes mitjançant quatre fornícules en forma d'arc de mig punt i rematat amb una cúpula de teules vidriades. A la sala de campanes s'accedeix mitjançant unes escales perimetrals, que parteixen del cor del temple i finalitzen amb una escala de mà que dóna accés a l'estança.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Graffitti L'interior de la torre compta amb sengles grafits molt visibles pel seu tamany, l'un al principi de la barana del segon tram de les escales i l'altre a la sala de campanes, al mur corresponent a la campana mitjana (aquest de l'any 1951, pel que podria tindre que veure amb la insta·lació de les quatre noves campanes aquell any). No obstant, tant aquestos com els altres menors que existeixen, no semblen tindre el major interés.
Estat original Abans de la seua mecanització durant la segona meitat del segle XX, les cinc campanes comptarien amb les seues truges de fusta originals (potser proveïdes de "ballesta" per al vol manual a corda) i tindrien unides als seus batalls, llargues cordes per ser repicades des de la base del campanar.
Estat anterior Les campanes presentaven abans de la seua restauració de l'any 2009, truges metàl·liques MANCLÚS i com a mecanismes de toc, motors de vol continu i electromalls.
Estat actual En allò referent a l'higiene, el campanar es troba en un bon estat de conservació. Tot i això, a nivell estructural cal destacar el fet que, dos dels quatre tirants que per l'interior reforçaven el xapitell de la torre s'han soltat i per tant no compleixen la seua funció. Les campanes, restaurades recentment, es troben també en un bon estat de conservació.
Campanes El campanar compta amb un homogeni conjunt de cinc campanes litúrgiques, ubicat als quatre finestrals de la sala de campanes. D'aquesta manera, la campana major, dedicada al Cor de Jesús, fou fosa l'any 1939 i les quatre restants l'any 1951, però totes elles van ser fabricades per un mateix fonedor, HERMANOS ROSES de Silla.
Tocs tradicionals de campanes Els cinc bronzes serien voltejats per a les festes més importants del Santuari des de la pròpia sala de campanes, potser a corda, en cas d'haver comptat les seues truges de fusta originals amb "ballesta". En allò referent als repics, els intruments serien tocats des de la base de la torre, fins on baixarien llargues cordes des dels seus batalls, tal i com testifiquen els forats presents al sòl de la sala de campanes, ara cegats per la part superior.
Tocs actuals de campanes Repics i vols exclusivament automàtics per part de les cinc campanes de la torre.
L'11 d'abril de 2015, amb motiu de la Baixada de la Mare de Déu del Castell, patrona de Cullera, les campanes han tornat a ser tocades de manera manual després de dècades sense fer-ho, per part dels Campaners de la Catedral de València.
Intervencions Acabada la Guerra Civil Espanyola l'any 1939, davant la falta de campanes fruit de la seua destrucció durant la persecució religiosa de l'any 1936 (el Santuari fou incendiat fins a dues vegades durant l'estiu d'aquell any), la "Juventud Católica" de Cullera va encarregar als HERMANOS ROSES de Silla la fosa de l'actual campana major, dedicada al Cor de Jesús. Dotze anys més tard, l'any 1951, sent rector de la orde religiosa resident al Santuari Fra Antonio Berenguer, el conjunt fou ampliat amb les quatre campanes restants, fabricades pel mateix fonedor que la "grossa".
Durant la segona meitat del segle XX, els cinc bronzes amb els que comptava (i continua comptant) el campanar, van ser mecanitzats pel fonedor i instal·lador SALVADOR MANCLÚS de València. Aquestos tipus d'actuacions, molt habituals a l'època, suposaven una profunda modificació de la instal·lació original dels instruments, ja que com va succeïr amb aquest conjunt i tants altres, les truges de fusta eren substituïdes per altres metàl·liques (amb els seus consegüents perjudicis tècnics) i les campanes eren equipades amb mecanismes de toc automàtic que reproduïen tocs estereotipats (i en certa manera comercials), deixant així enrere la ingent varietat de tocs tradicionals amb la que van comptar els nostres pobles, molts dels quals van desaparèixer de la memòria col·lectiva.
El 16 de setembre de l'any 2009, les cinc campanes han sigut despenjades de les seues finestres per ser dutes a restaurar a la localitat valenciana de Massanassa, per part de l'empresa especialitzada 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA S.L. Durant la intervenció, les truges metàl·liques han sigut substituïdes per altres de fusta amb el perfil tradicional valencià, els seus bronzes netejats íntegrament per recuperar el seu so original, se'ls han instal·lat nous batalls d'acer dolç, i finalment, se'ls ha equipat amb motors de vol per impulsos i electromalls, mecanismes de toc automàtic que no sols simulen els tocs tradicionals, sinó que a més, permeten els tocs manuals. Finalitzats els treballs, les campanes han sigut beneïdes a l'interior del temple patronal i setmanes més tard, pujades de nou a la torre.
Autors
 • BUIGUES METOLA, Marcos; MARTÍNEZ ROIG, Eliseo (29-07-2004)
 • CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA (11-04-2015)
 • SARRIÓ ANDRÉS, Pau [ ] (08-05-2015)
 • Quadrant solar
  Hi ha un quadrant solar

   

  Rogle, roda de campanes
  Al lateral esquerre del presbiteri del temple, junt a la porta d'eixida de la sagristia, trobem un rogle de nova factura composat per dotze campanetes.

   

  Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

  AutorsTítolData
  CULLERA FERIA Y FIESTASPrograma Oficial de las Fiestas y Feria1950
  Parroquia Santos Juanes - CulleraRestauración de las campanas del Santuario2009
  2001 TÉCNICA Y ARTESANÍACampanes actuals fitxes2010
  Parroquia Santos Juanes - CulleraBendición Campanas Castillo2010
  MARTÍNEZ ROIG, EliseoPatrimoni i participació. Campanes a Cullera2015
  MARTÍNEZ ROIG, EliseoNotes sobre la conservació del conjunt de campanes del Santuari de la Mare de Déu del Castell de Cullera2019

  Vídeo (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

  PersonaVídeoDataDuració
  CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIAVol de tres campanes 27-04-201901:25
  61 Fotos

  Fitxes de totes les campanes

  Editor LLOP i BAYO, Francesc
  Actualització 12-03-2021

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  Sala de les campanesSant Antoni de Pàdua (1)ROSES, HERMANOS (SILLA)19513422
  Sala de les campanesSant Francesc d'Assís (2)ROSES, HERMANOS (SILLA)19515179
  Sala de les campanesSantíssim Crist de la Bona Mort i Mare de Déu de l'Encarnació (3)ROSES, HERMANOS (SILLA)195164146
  Sala de les campanesMaria Assumpta (4)ROSES, HERMANOS (SILLA)195174240
  Sala de les campanesCor de Jesús (5)ROSES, HERMANOS (SILLA)193983368

  Ordinadors

  Ordinador (1)

  Existent En marxa

  AutorsECAT
  Empresa de manteniment2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA, S. L.
  Data de construcció 2009
  Descripció A la sagristia del Santuari trobem un ordinador ECAT, que gestiona els repics i vols automàtics de les cinc campanes de la torre.
  Editor SARRIÓ ANDRÉS, Pau
  Actualització 07-05-2015
  1 Fotos


 • CULLERA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  : 25-06-2022
  Convertir a PDF