Xàbia adverteix a la parròquia que part de la polèmica restauració de l'església gòtica no s'ajusta a la llicència

L'ajuntament revela que el projecte en realitat no contemplava un rellotge quadrat al campanar sinó un altre similar al redó que hi havia abans

També mostra el seu desacord amb la creació d'un ampit sobre la sagristia

El consistori fa una inspecció d'aquestes polèmiques actuacions i les envia a la Generalitat, que vetlla per l'històric edifici per tractar-se d'un BIC

El tràmit és previ a l'obertura d'un expedient d'infracció urbanística


Imatge de Sant Bertomeu amb el discutit rellotge quadrat al campanar

La controvertida restauració de Sant Bertomeu, l'emblemàtica església-fortalesa d'origen gòtic de Xàbia ja té una resposta institucional. L'Ajuntament, gestionat pel PSPV, ha demanat a la parròquia, que és ara la propietària oficial de l'immoble després que li la cedira el Bisbat, informació sobre obres realitzades al temple que "no s'ajusten a la llicència atorgada per a la seua rehabilitació".

No és una simple impressió. El departament municipal de Disciplina Urbanística enumera fins a cinc intervencions que difereixen respecte al projecte que consta en l'expedient que va servir al consistori per concedir la llicència d'obra.

També s'ha fet arribar aquest informe, resultat d'una inspecció tècnica municipal, a la Direcció General de Cultura i Patrimoni, que per la catalogació de l'església com a Bé d'Interès Cultural (BIC) és qui supervisa la restauració dirigida per l'arquitecte Salvador Vila.

El tràmit, previ a l'obertura d'un expedient d'infracció urbanística, dóna audiència al promotor (en aquest cas la parròquia) perquè justifique els canvis respecte a la llicència i aclarisca si han sigut autoritzats per l'òrgan competent.

"Un rellotge d'un gran impacte visual i amb una forta contestació social"

Una de les intervencions que no reflecteix el projecte inicial és la col·locació d'un rellotge quadrat a la torre del campanar, un canvi amb un gran impacte visual i que ha generat una considerable contestació social. En els documents que es van presentar per a la reforma es parlava de la reparació del que hi havia -redó- i l'ús de perfileria metàl·lica rovellada.

Altres canvis respecte al projecte són els realitzats a la façana sud -exterior de la sala utilitzada com sagristia- ja que s'ha variat la solució de la coberta, que ha deixat de ser inclinada per teula per convertir-se en plana i rematada per un ampit o barana de tosca; també en la gàrgola GA5 que ha sigut desviada perquè aboque sobre la nova coberta i finalment en la reixa de la finestra de la part baixa de la façana, que abans de l'obra tenia un forjat que sobreeixia a la façana i ara s'ha variat la seua posició perquè quede embegut en el buit.

El cinquè punt que difereix del projecte presentat és l'obra a la façana nord, ja que es plantejava un xicotet rebaix per descobrir dues finestres i el que realment s'ha executat és un una terrassa plana al centre de la coberta inclinada, eliminat la part del faldó que partia les finestres.

La Marina Plaza (16-02-2021)

  • Parròquia de Sant Bertomeu - XÀBIA: Campanes, campaners i tocs
  • XÀBIA: Campanes, campaners i tocs
  • Restauració de campanars: Bibliografia

     

  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © La Marina Plaza (2021)
    © Campaners de la Catedral de València (2021)
    campaners@hotmail.com
    : 28-11-2021
    Convertir a PDF