Les campanes de la Catedral de Menorca

Els campanars

A la Catedral de Menorca existeixen dos campanars:

 • Un de petit octogonal, situat de part damunt del rellotge que dóna a la Plaça Pius XII.
 • I un altre més gran de planta quadrada situat a la part de tramuntana de la Catedral.

  En aquest primer campanar hi trobam dues campanes: Una de devers 170 Kg. de pes i duu la inscripció: "Ayuntamiento de Ciudadela, año 1896" i serveix per marcar les hores. (segurament que aquesta campana devia ser una donació de l'Ajuntament de Ciutadella). I una altra de 80 Kg. de pes amb la inscripció: "Servent de Déu Joan Huguet Cardona, Any Jubilar 2000". I aquesta serveix per marcar els quarts.

  A l'altre campanar hi trobam quatre campanes que són les que serveixen pels tocs litúrgics.

  Aquestes quatre campanes són: la més grossa que té el nom de Santa Maria i un pes de 950 kg, la de Sant Antoni amb un pes de 800 kg, aquestes dues campanes són de l'abril de l'any 1941 i refuses l'any 1980; la de Sant Joan amb un pes de 250 kg. i data de fabricació de dia 19 de gener de 1941; i un altra de 100 kg. en la qual hi ha marcada la inscripció: "Hoc Signo Vinces", i encara que no hi figura l'any de fundició sembla ser la més antiga de les quatre.

  Els tocs litúrgics

  Tocs fixes. Són els tocs que es toquen normalment cada dia, hi trobam els següents:

  Oració matí
  a les 7'30 h. l'estiu i a les 8 h. l'hivern. Són 9 tocs de la campana "Sant Antoni" amb un espai més llarg cada tres tocs.
  Angelus
  a les 12 del migdia. És el mateix toc que l'anterior.
  Ave Maria o Oració vespre
  a les 19'30 h. l'hivern i a les 20 h. l'estiu. És el mateix toc que els anteriors.
  Entrada al cor
  de dilluns a dissabte a les 9 h. la campana "Sant Joan" sona voltant durant 3 minuts amb una petita pausa cada minut. Aquest toc de campana temps enrera convocava els preveres i fidels a la missa major.
  Toc de queda
  a les 21 h. l'hivern i a les 22 h. a l'estiu. És un toc cada 20 segons, fins a un total de 24 tocs, de la campana més grossa "Santa Maria". Aquest no és un toc pròpiament litúrgic, sinó que era un toc que antigament manava l'Ajuntament per anunciar que era l'hora de retirar-se tothom cap a casa i es tancaven les portes de la murada de la ciutat.

  Tocs no fixes. Són els següents:

  Toc de missa
  es fa un quart d'hora abans de cada missa. Són 40 tocs molt seguits de la campana grossa, "Santa Maria", els dies feiners; i els diumenges i festes es fa voltant les dues campanes més petites durant 2 minuts.
  Toc de difunts
  consisteix amb dos tocs simultanis de les quatre campanes, i després va sonant 1 cop cada campana, començant per la petita, la segona, la tercera i la grossa, aquests cops es fan molt espaiats, durant cinc minuts.
  Volteig de les quatre campanes
  aquest toc consisteix amb el volteig de les quatre campanes durant 5 minuts. Aquest és un toc que es utilitzat en grans festes, Pasqua, Nadal, festes patronals, nomenament d'un Bisbe, ...

  Aquests són els tocs més utilitzats per les campanes de la Catedral de Menorca, encara que permeten fer altres tocs i combinacions.

  Els mecanismes per fer sonar les campanes

  Fins l'any 1980 les campanes les feien sonar d'una forma totalment manual, a base de cordes i politges, i molts dels tocs que es feien era necessari que el campaner pugés fins dalt per fer-les sonar. Encara que els quarts i hores del rellotge sonaven soles per mitjà d'un pesos incorporats al mateix mecanisme de l'esfera del rellotge.

  L'any 1980, com hem dit, es van refondre dues campanes, i es va electrificar el campanar, posant un motor elèctric a cada campana per fer-la voltar i un martell electromagnètic també a cada campana per poder repicar. Llavors ja es podien fer sonar les campanes des de la sagristia i alguns tocs ja sonaven automàticament per mitjà d'uns programadors mecànics.

  L'any 1998 es canvia el programador mecànic per un d'electrònic. Aquest nou programador permet fer tots els tocs d'una manera automàtica, a més permet controlar l'esfera dels rellotges i les campanes dels quarts i les hores del campanar petit, i compte amb molta més capacitat de memòria per poder afegir-hi altres tocs i altre campanes en un futur.

  Antoni BARBER MOLL
  Ciutadella de Menorca (14-02-2003)
 • Catedral de la Purificació de la Mare de Déu - CIUTADELLA: Campanes, campaners i tocs
 • CIUTADELLA: Campanes, campaners i tocs
 • BARBER MOLL, ANTONI (CIUTADELLA) : Intervencions
 • Campanars: Bibliografia
 • Campanes (inscripcions, descripció): Bibliografia
 • Destruccions de campanars i campanes: Bibliografia
 • Llista de tocs: Bibliografia
 • Rellotges: Bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © BARBER MOLL, Antoni (2003)
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 03-12-2023
  Convertir a PDF

  Connectats: 25 Visitants: 25 Usuaris: 0