Els campaners recuperaran un toc barroc a la Catedral de València

Així està previst que s´encete l´exposició «La llum de les imatges»

Francesc Llop, campaner major de la catedral. Levante-EMV

La inauguració de la mostra La llum de les imatges, que s´obrirà el 4 de febrer a la Catedral de València, es farà al so d´una antiga peça barroca. Un total de 18 membres del Gremi de Campaners Valencians faran sonar els onze instruments de què disposa el temple per a interpretar el toc Vol d´iluminàries.

Durant una hora les campanes voltejaran al ritme d´aquesta peça centenària que es tocava a les ciutats només en ocasions molt assenyalades. En les nits de festes importants, per a solucionar el problema de la falta d´electricitat, les gents omplien de llums les torres principals de les esglésies mentres els campaners locals tocaven aquesta melodia, segons explica el secretari de l´entitat, Francesc Llop.

Per a l´acte de presentació el Gremi de Campaners ha decidit que la campana més xicoteta de la catedral -l´anomenada l´Eloi- pose el contrapunt a la melodia. En opinió de Llop, la tradició de tocar les campanes suposa un espectacle musical, cultural i històric, ja que el temple valencià conserva instruments valuosos i antics, tots ells datats entre els anys 1305 i 1735.

A la inauguració de La llum de les imatges han sigut convidats, a més, els membres de la Muixeranga d´Algemesí. Prop de 80 persones aprofitaran l´obertura de la selecció per a formar a la plaça de la Mare de Déu els típics castells humans.

Dins de l´espectacle que ha preparat la formació, destacarà la composició anomenada Entrà de la Mare de Déu de la Salut. Els castellers formaran dos torres als costats de la porta dels Ferros de la catedral i una tercera que estarà coronada per un xiquet.

Aquest costum, que habitualment és un símbol de respecte a la Verge, serà en aquesta ocasió «una manera d´homenatjar les autoritats encarregades d´inaugurar l´exposició», segons ha comentat l´assessor cultural del grup algemesinenc, Joan Guitart.

EUROPA PRESS .València
"Levante - El Mercantil Valenciano" 03/02/1999
 • VALÈNCIA: Campanes, campaners i tocs
 • Tocs manuals de campanes: Bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Levante - El Mercantil Valenciano (1999)
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 27-02-2021
  Convertir a PDF