Aquesta setmana, tocs de campanes a Reus

Imatges d'anys anteriors
Imatges d'anys anteriors

Els agrupaments escoltes Misericòrdia i Montsant-Cim de Reus recuperen, per desè any consecutiu, el toc de campanes tradicional des del campanar de Sant Pere de Reus. Des de fa deu anys, l'AEG Mare de Déu del Montsant - Verge del Cim i l'AEG Mare de Déu de Misericòrdia són els encarregats de tocar les campanes, de forma totalment manual, amb la recuperació dels Tocs de Festa en els actes més assenyalats de les festes de Corpus, Sant Pere i Misericòrdia, a la ciutat de Reus.

Aquesta activitat la duen a terme els caps i antics membres d'ambdós agrupaments, a partir de la voluntat d'implicar-se en la vida social de la ciutat i fer-se partícips de la festa major reusenca.

Cada toc serveix per anunciar i informar quelcom a la població i no és fruit de l'atzar, sinó que es recupera la tradició en que els diferents tocs de campanes servien per mantenir informada la ciutadania i fer-los saber una gran multitud d'esdeveniments: festius, religiosos, socials, d'emergència, entre d'altres. Aquest cap de setmana, en motiu de la festivitat de Corpus, tindran lloc els primers tocs de l'any.

Dijous, 3 de juny, a les 9 del matí i a les 4 de la tarda, des del campanar, Toc de Festa anunciant la sortida en cercavila, des de l'ajuntament, de la Mulassa i els Gegants.

Dissabte, 5 de juny, a les 12 del migdia, des del campanar, Toc de Festa que anuncia el dijuni de la festivitat de Corpus. El toc extraordinari tindrà lloc a la tarda, amb motiu de la commemoració de la Festa Major de Sant Pere com a Festa Patrimonial d'interès nacional. Després de la tronada, des del campanar, Toc General de Festa.

Diumenge, 6 de juny, a les 10 del matí, des del campanar, Toc de Festa que anunciarà la sortida dels Gegants des de l'Ajuntament per recórrer els carrers de la ciutat. A les 6 de la tarda, des del mateix lloc, Toc de Festa que anunciarà l'anada dels Nanos, la Mulassa, els Gegants i l'Àliga des de la Casa de la Vila fins a la Prioral de Sant Pere. A dos quarts de 8, Toc general de Festa que anuncia la tradicional Processó de Corpus.

Durant el Toc de Festa es toquen les campanes del segon pis del campanar, la de Sant Bernat, o dels Gegants, i la Petra Clàudia, la campana de les hores, i és el toc habitual per anunciar la sortida dels gegants o la vigília de la festa.

El Toc General de Festa, que hauria de posar totes les campanes al vol, només s'utilitza en les processons de Corpus, Sant Pere i en els trasllats de la Mare de Déu de la Misericòrdia. Així ho va acordar l'Ajuntament de Reus l'any 1819. Actualment, i degut a l'estat de conservació de les campanes, només es poden tocar en forma de repic, sense moviment i simulant-ne el vol.

Enguany, i de forma excepcional, també es tocarà aquest dissabte a la tarda amb motiu de la commemoració de la declaració de la Festa Major com a festa patrimonial d'interès nacional.

REDACCIÓ

Reus Digital (02-06-2010)

 • Església Prioral de Sant Pere - REUS: Campanes, campaners i tocs
 • REUS: Campanes, campaners i tocs
 • Tocs manuals de campanes: Bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Reus Digital (2010)
  © Campaners de la Catedral de València (2024)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 21-02-2024
  Convertir a PDF

  Connectats: 34 Visitants: 34 Usuaris: 0