Acta de la Junta General Ordinària (19-02-2011)

Acta de la Junta General Ordinaria (19-02-2011)

La sisena Junta General Ordinària de l'Associació de Campaners de la Catedral de València va seguir el següent ordre del dia:


Comença la Junta General Ordinària de l’associació a les 17.30 hores, en segona convocatòria, en la sala de campanes de la torre del Micalet.

Hi assistiren 11 campaners associats: Reyes, Joan, Lluís, Vicent Monleón, Eliseo, Tico, Norberto, Salvador Ivorra, Paco, Xavier i Marcos. Excusaren la seua assistència Francesc, president de l’associació, a causa d’una indisposició, Manuel, pel mateix motiu, i Daniel.

1. Lectura de l’acta anterior

Com és habitual en aquest primer punt de la junta, Marcos, com a secretari de l’associació, fa un breu resum dels temes tractats en la Junta de 2010, i recomana als assistents que llegisquen les actes completes en la web de l’associació.

Els temes més destacables de la junta anterior van centrar-se en les nombroses restauracions de conjunts de campanes que s’havien dut a terme en 2009 (Sant Esteve, Sant Martí, Sant Tomàs), la trobada dels campaners de la diòcesi amb l’Arquebisbe de València, la situació de ruïna de l’ermita de Santa Llúcia, i la proposta de moure la creació d’una federació de colles de campaners de la Comunitat.

2. Presentació de comptes de 2010

Es deixa a la vista de tots un extracte de tots els moviments del compte bancari dels Campaners durant l’any 2010. Xavier destaca que la subvenció anual de l’ajuntament ja ha sigut cobrada, puntualment. Igualment informa sobre algunes de les despeses més rellevants, com ara els 1.000 € de les fotocòpies dels calendaris de 2011, i els 3.000 € aportats per finançar una part de la restauració de l’ermita de Santa Llúcia, tema que s’abordarà més endavant.

Amb aquestes despeses, Xavier proposa que, a partir d’ara, per als tradicionals esmorçars dels dies festius amb diversos tocs durant el matí, cadascú es pague el seu esmorçar, mantenint només com a sopar pagat el del “Vol de la sardina”.

3. Revisió de la quota per a l’any 2011

S’aprova novament que la quota continue en 15 € anuals.

4. Estat del procés de restauració de la seu dels Campaners de la Catedral de València

Marcos explica que Francesc és qui millor coneix la situació de la restauració de Santa Llúcia, però que, per resumir, bàsicament la situació és que la “sala del gat”, que es fa servir com a seu dels campaners, està ja perfectament restaurada, però que tot el material que hi havia (llibres, arxiu, motles de Roses, etc.) estan actualment en més de cent caixes que han de ser buidades i ordenades a la sala.

Igualment, Joan informa de què entre diversos campaners s’ha pogut ja ubicar tot l’arxiu Manclús als arxivadors de la sala, però que queda molta faena per fer.

5. Activitats realitzades en 2010 (tocs, concerts, publicacions, restauracions)

Aquest punt del dia queda reduït a comentar els tocs que es féren el passat mes de gener (ja en 2011) amb motiu de les celebracions religioses del quart centenari de la mort del Patriarca Joan de Ribera, al campanar del Real Col•legi.

Com que van coincidir amb dies laborables/lectius, poca gent va poder anar a tocar; en eixe sentit, Tico demana que en cas de tocs extraordinaris s’avise de forma efectiva, ja que ell sí que hauria pogut, però no va ser avisat.

6. Propostes d’activitats per a 2011

Pel que fa a restauracions, Xavier explica que està previst que l’empresa de manteniment de les campanes vinga a dur a terme dos reparacions pendents, com ara ficar cunyes a la campana Micalet per evitar que es moga quan toca les hores, i repretar la campana El Manuel. Recomana que si hi ha alguna reparació important pendent més s’aprofite el desplaçament dels tècnics.

D’altra banda, es parla de les possibles activitats a fer pels 40 anys tocant manualment al campanar del Patriarca. No hi ha cap proposta diferent al que es fa altres anys (fer els tocs a la festa de la Huitava del Corpus), però sí que s’esmenta la necessitat de fer una neteja important al campanar i les campanes, pintant les truges i demanant a l’empresa instal•ladora la reparació de la xarxa anti-coloms, que està trencada. Igualment, cal lligar els batalls dels tiples, i Xavier insisteix en què és una faena que si no fem els campaners no farà ningú.

Finalment, Xavier informa de què estan en procés de declaració de Bé d’Interés Cultural (BIC) les campanes gòtiques de la Comunitat Valenciana, aproximadament 64 en total, per a la qual cosa s’està realitzant des de la Conselleria de Cultura l’inventari, visitant cada campana per tindre un expedient complet i actualitzat (de fet, hi han casos com una de les campanes de l’espadanya del Patriarca, on s’ha pogut comprovar que una campana dubtosa sí que és gòtica). Xavier insisteix en què als campanars de València les campanes gòtiques no corren perill, però per al cas de campanes “perdudes” en ermites o magatzems parroquials, és important per posar en valor i protegir la peça de possibles actuacions no desitjables.

7. Renovació de càrrecs

Es pregunta als assistents si proposen algun canvi en la formació de la junta de l’associació. Sense cap comentari, es mantenen les responsabilitats com estaven fins al moment:

8. Precs i preguntes

Al punt de precs i preguntes, es recorda als assistents que, per haver pagat la restauració de la campana Maria Madre de la Iglesia de la parròquia de Sant Martí, s’ha convidat als Campaners de la Catedral de València a fer els tocs manuals al dia següent de la junta, per ser el dia de la reapertura del temple després d’haver acollit l’exposició “La Glòria del Barroc durant el passat any. Es fa recompte de possibles assistents per assegurar que els tocs es puguen fer correctament.

D’altra banda, Marcos dóna la paraula a Eliseo, qui ha volgut encarregar-se personalment de fer un seguiment del recompte d’assistents per al toc de campanes que es realitzarà el dia 21 de març a Zaragoza, amb motiu de la inauguració de les obres de restauració de la Seo i la Basílica d’El Pilar. Eliseo insisteix en què és un encàrrec personal de l’Arquebisbe de Zaragoza i que hem de saber amb temps d’antel•lació quants poden anar i si són suficients per fer bé els tocs (repics a la Seo i vol general a la Basílica d’El Pilar). Es fa recompte de possibles assistents i es demana confirmar-ho com més prompte millor.

Sense més temes a parlar, i per dispersió dels assistents, a les 18.20 h. es tanca la junta, acabant amb la foto de grup que il•lustra aquesta acta.


Marcos BUIGUES METOLA, Secretari dels
Campaners de la Catedral de València (28-02-2011)
 • VALÈNCIA: Campanes, campaners i tocs
 • CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA (VALÈNCIA) : Tocs i altres activitats

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2011)
  campaners@hotmail.com
  : 03-03-2021
  Convertir a PDF