Xàbia perfila el calendari d'activitats per a festejar el seu 400 aniversari com a Vila independent

Hi haurà concerts, un acte institucional, excursions i s'editarà una publicació que repassa el conflicte de fites que va generar la independència de Dénia

L'Ajuntament de Xàbia ha presentat avui el programa d'activitats que està preparant per a commemorar el 400 aniversari de la concessió del títol de Vila Real a Xàbia. Un privilegi atorgat pel rei Felipe III el 2 de juliol de 1612 que li va permetre la independència de Dénia, també declarada ciutat per aquest monarca uns mesos abans.

La regidora de Cultura, Empar Bolufer, ha detallat els actes commemoratius en els quals està treballant el Consistori amb l'assessorament de persones interessades en la cultura i història local com Pepa Guardiola o Antoni Espinós.

El programa commemoratiu ho obrirà un concert especial en el qual es presentarà la peça “El color de les marees”, composta per José Miguel Fayos Jordá i inspirada en les creacions pictòriques de Joaquín Sorolla a Xàbia. El concert està previst per al dissabte 30 de juny en l'església de Sant Bertomeu i estarà protagonitzat per l'Orquestra del Conservatori de Xàbia, dirigida per José Rafael Pascual Vilaplana.

L'Ajuntament també celebrarà un acte institucional el dilluns 2 de juliol, data exacta de l'efemèride. Serà un ple extraordinari al que seguirà un concert de les campanes de Sant Bertomeu a càrrec del gremi decampaners.

El segon bloc d'activitats serà ja a la tardor, ja que es dedicaran al 400 aniversari les activitats culturals emmarcades en el 9 d’octubre. Hi haurà una conferència sobre cartografia històrica valenciana i es presentarà una publicació sobre “Les Visures de la Vall de Xàbia”, una traducció de Miquel Almenara sobre l'antiga documentació sobre fites que va desencadenar la divisió de termes entre Xàbia i Dénia. I és que aquest procés, segons ha explicat l'historiador Antoni Espinós, va provocar nombrosos conflictes entre tots dos municipis (alguns com la propietat de l'ermita de Benitzaina segueixen avui vius) i va ser necessari que les fites foren examinades in situ per a llevar dubtes. Aqueixes “visures” o inspeccions són les que reflecteix el llibre facsímil que s'editarà enguany basant-se en el qual es conserva en l'arxiu de Dénia.

Com ha apuntat l'arqueòleg municipal, Ximo Bolufer, aquest llibre és un document molt ric i interessant, doncs reflecteix la toponímia de l'època en valencià antic i fa una radiografia dels terrenys, fites i elements arquitectònics com els molins d'aigua que existien en la Vall de Xàbia del segle XVII.

Com a activitats complementàries a aquesta publicació, el propi Bolufer guiarà una excursió per a recórrer aquests paisatges des d'una perspectiva històrica, s'explicarà aquest capítol de la història local en els col·legis i hi haurà una exposició en el museu Soler Blasco. El programa d'actes el tancarà un altre recorregut guiat, aquesta vegada urbà, per a recordar la Vila de Xàbia de l'època moderna (segles XVI i XVII) de la mà de l'arquitecte i investigador Pep Ivars.

També avui s'ha presentat el logo commemoratiu del 400 aniversari, que inclou un dibuix de l'antiga vila emmurallada amb les seues portes.

Ajuntament de Xàbia (03-04-2012)
  • Parròquia de Sant Bertomeu - XÀBIA: Campanes, campaners i tocs
  • XÀBIA: Campanes, campaners i tocs
  • CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA (VALÈNCIA) : Tocs i altres activitats
  • Concerts de campanes: Bibliografia

     

  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Ajuntament de Xàbia (2012)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 19-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 38 Visitants: 38 Usuaris: 0