El campanar d'Esparreguera va recuperar ahir les seves dues venerables campanes, desallotjades amb motiu de les obres de restauració del campanar

El descobriment d'una greu patologia estructural al cupulí no prevista va fer finalment decidir la Diputació de Barcelona, que finança les obres de rehabilitació, a fer una actuació a consciència en el llanternó, desmuntant el cupulí pedra a pedra

Campanes amunt a Esparreguera

El campanar d´Esparreguera va recuperar ahir les seves dues venerables campanes, desallotjades amb motiu de les obres de restauració del campanar, que distingeix la silueta de la vila i que, amb els seus més de seixanta metres, és el segon més alt de Catalunya. L´Eulàlia, del 1811, i la Maria, del 1626 (a la foto), van volar campanar amunt elevades per una grua que va tornar a posar les coses al seu lloc.

Estat del cupulí abans de desmuntar-lo

Esparreguera recupera la veu

El campanar d´Esparreguera va recuperar ahir la veu. O millor dit, les cordes vocals. I és que operaris de l´empresa Urcotex, que du a terme les obres de restauració de l´emblemàtica edificació, hi van tornar a col•locar les campanes horàries, que es van baixar ara fa dos mesos, però que no tornaran a sonar fins que no es donin per enllestides les obres –en principi, el mes d´octubre.

La pujada de les campanes va aixecar ahir al matí una gran expectació i va aplegar un bon grapat d´esparreguerins al voltant del campanar del municipi, que amb prop de 63 metres és el segon més alt de Catalunya. Les campanes no s´havien tret des del 1681, ja que només es po dien moure si es desmuntava el llanternó del campanar. El des cobriment, fa mesos, d´una greu patologia estructural al cupulí (la part superior del llanternó) no prevista va fer finalment decidir la Diputació de Barcelona, que finança les obres de rehabilitació, a fer una actuació a consciència en el llanternó, desmuntant el cupulí pedra a pedra.

Després de desmuntar el llanternó, les campanes es van retirar per sanejar-les i fer una nova instal•lació que eviti que la seva vibració malmeti el llanternó. Les campanes també han restat exposades durant un quant temps a la sala d´exposicions municipal, dins la mostra «Campanes i campanars del món». La primera de les campanes que es va col•locar ahir va ser la de les hores, l´Eulària (que vol dir «la ben parlada»), datada del 1581. Posteriorment, es va pujar la dels quarts, la Maria, que data del 1626.

La pujada es va fer mit jançant una gran grua instal•lada al peu del campanar, que en un tres i no res tenia la peça a dalt de tot. Després, els operaris que eren dins el llanternó van acabar d´instal•lar les campanes, a les quals, d´aquí a uns quants dies, es posarà uns martells nous, que aviat els permetin tornar a tocar les hores. Amb la col•locació de les campanes horàries ja es podrà enlles tir, durant aquest mes, el tanca ment del llanternó. També es traurà la grua i la gran bastida que des de fa més d´un any envol ta el campanar. D´aquesta manera, la torre no només haurà recuperat la veu, sinó també la vista.

Anna CASADO
"Regió 7" (06/09/2004)
 • ESPARREGUERA: Campanes, campaners i tocs
 • Campanars: Bibliografia
 • Campanes (epigrafia, descripció): Bibliografia
 • Restauració de campanes: Bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Regió 7 (2004)
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 17-01-2021
  Convertir a PDF