Les campanes Misericòrdia i Sant Pau tornen a girar per Sant Pere

Les campanes sonant - Autor: ReusDiari.cat
Les campanes sonant - Autor: ReusDiari.cat

Tal com és tradició, l'anada a Completes del dia 28 i la professó del dia de Sant Pere són acompanyades pel Toc General, que consisteix a ventar alhora totes les campanes del Campanar de Reus. Des de la recuperació dels tocs, l'any 2000, les campanes tan sols es podien repicar, immòbils, i calia fer un repic que simulés el moviment. Fa uns dies una empresa especialitzada, a càrrec de l'àrea de cultura de l'Ajuntament, ha fet una adaptació per a poder ventar les dues campanes litúrgiques, del cinquè pis: la de Misericòrdia i la de Sant Pau.

Abans de la guerra, el Campanar comptava amb quatre campanes de caràcter litúrgic al cinquè pis i les dues civils al sisè pis. Les primeres foren destruïdes i passada la guerra, a principis dels anys 40 s'instal·laren les dues campanes actuals, amb els seus corresponents jous de fusta tradicionals. L'any 1983 els jous tradicionals van ser substituïts pels actuals jous de ferro i una mecanització amb motor de volteig continu, impedint els tocs tradicionals i fent voltar la campana en comptes de ventar, fet que afegia un toc automatitzat no tradicional al nostre país. En la restauració del campanar l'any 1990 aquestes dues campanes es fixaren a la paret i quedaren immòbils, fins aquesta festa major en què han recuperat la mobilitat i han sigut ventades.

La recuperació de la mobilitat de les dues campanes s'ha fet de forma provisional. Poden ventar, però el so continua sent diferent del tradicional, i la forma i velocitat de ventar tampoc són correctes, ja que cal canviar els jous per recuperar els tradicionals de fusta i alhora establir l'alçada de l'eix de rotació per sobre de la corona de la campana per aconseguir una correcta oscil·lació del batall. També els Campaners de Reus pensen en la Petra Clàudia, que conserva gairebé tota la seva estructura original i que «simplement necessita un sanejament de tot el conjunt per a poder ser ventada, ja que per les seves dimensions i col·locació requereix molta més complexitat. A partir d'ara, aquesta és l'única campana que els Campaners de Reus no podem fer moure, de moment. Per tot plegat, caldrà estudiar conjuntament amb totes les parts i institucions implicades el sistema de finançament, i possiblement caldrà estudiar algun tipus de campanya ciutadana per a poder-ho tirar endavant».

REDACCIÓ

Reus Diari (30-06-2016)

 • Església Prioral de Sant Pere - REUS: Campanes, campaners i tocs
 • REUS: Campanes, campaners i tocs
 • CAMPANERS DE REUS (REUS) : Tocs i altres activitats
 • Tocs manuals de campanes: Bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Reus Diari (2016)
  © Campaners de la Catedral de València (2024)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 21-02-2024
  Convertir a PDF

  Connectats: 24 Visitants: 24 Usuaris: 0